Měření teploty optickým vláknem

Datum 10.04.2017

Společnost Siemens uvádí na trh inovativní měřicí systém pro měření teploty vláknovou optikou s názvem Sitrans TO500. Je současně prvním přístrojem využívajícím optickou vláknovou mřížku (FBG) pro měření v průmyslovém prostředí. To znamená, že je vhodný pro použití v náročných podmínkách v chemických technologiích a při vysokých teplotách a v prostředí s nebezpečím výbuchu.

Nový systém zlepšuje produktivitu i kvalitu produktu a eliminuje rizikové provozní stavy například typu lokálního přehřátí. Navíc díky tomu, že je schopen precizně určit teplotní profil, systém umožňuje zavčas odhalit kritické provozní stavy a zavést protiopatření. To prodlužuje životnost technologie a zlepšuje výtěžnost reakce.

Nový měřící systém umožňuje komplexní měření teplotního profilu a určení přesné pozice kritických teplot v prostorově rozměrných aparátech, například v trubkových reaktorech nebo reaktorech s trubkovým svazkem. Proto je měřicí systém vhodný zejména pro chemický průmysl.

Spolehlivé určení teplotního profilu v katalytickém loži je při katalytických procesech klíčově. Má výrazný vliv na průběh reakce, kvalitu chemické přeměny a proces stárnutí katalyzátoru. Cílem je, co nejdříve odhalit oblasti s nadměrnými teplotami („hotspoty“) a naopak místa, kde reakce neběží, a v případě potřeby provést úpravu, například optimalizaci proudění, a tím i reakčních procesů.

Sitrans TO500 disponuje velkým počtem měřicích bodů (až 48 na jedné měřicí sondě) a malým průměrem senzorové části. Díky tomu lze použít v aparátu ochranné jímky s menším průměrem.

Sitrans TO500 dokáže vyhodnotit 48 bodů v každém ze svých čtyř kanálů (celkem tedy 192 měřicích bodů), čímž nabízí precizní určení teplotních profilů s vysokým rozlišením. Tato nová forma měření teploty již byla úspěšně otestována několika zákazníky v chemickém průmyslu.

 

Siemens Česká republika
Siemens patří mezi největší technologické firmy v České republice a již více než 125 let je nedílnou součástí českého průmyslu a zárukou inovativních technologií. Se svými 10 000 zaměstnanci se řadí mezi největší zaměstnavatele v Česku. Portfolio Siemens pokrývá řešení pro průmysl, energetiku, dopravu a veřejnou infrastrukturu, technologie budov a zdravotnictví. Český Siemens je průkopníkem v oblasti Průmyslu 4.0 a Smart Cities, v rámci kterých přináší zákazníkům komplexní digitální produkty a služby. Skupina podniků Siemens v České republice vykázala v obchodním roce 2016 obrat přes 29 miliard Kč. Více informací naleznete na http://www.siemens.cz.
Koncern Siemens AG
Skupina Siemens Česká republika je součástí globálního technologického koncernu Siemens AG, který je již více než 165 let synonymem pro špičkové technologie, inovace, kvalitu a spolehlivost. Společnost působí ve více než 200 zemích a  zaměřuje se na oblast elektrifikace, automatizace a digitalizace. Siemens AG patří k největším poskytovatelům technologií šetrných k životnímu prostředí. Je jedničkou na trhu v instalaci offshore větrných elektráren, jedním z hlavních dodavatelů pro paroplynové zdroje a technologií pro přenos energie. Siemens patří mezi průkopníky řešení v oblasti veřejné infrastruktury, průmyslové automatizace a softwarových řešení pro průmysl. Společnost je také předním dodavatelem zdravotnických zobrazovacích zařízení a technologií pro laboratorní diagnostiku. Ve finančním roce 2016, který skončil 30. září 2016, dosáhl Siemens obratu 79,6 miliard EUR s čistým ziskem 5,6 miliard EUR a zaměstnával 351 tisíc zaměstnanců po celém světě. Více informací naleznete na http://www.siemens.com.
Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář