Největší producenti lithia na světě

Datum 03.05.2017

Není žádným tajemstvím, že odvětví využívající lithium velmi rychle roste, a to především proto, že tento kov je klíčovým prvkem lithium-iontových baterií. Tyto baterie se používají v přenosných elektronických zařízeních nebo také elektrických nářadích, ale v posledních letech je to klíčová surovina pro výrobu elektromobilů. Elektrická vozidla jsou stále populárnější. Zásluhu má na tom společnost Tesla, která lithum používá kromě baterií do svých vozů, také do úložiště energie pro domácí použití zvané Powerwall.

Zde vám přinášíme přehled 5 největších světových producentů uhličitanu lithného, který se obchoduje za cenu převyšující 9.000 amerických dolarů za tunu. Za posledních 5 let jeho cena vyskočila více než dvojnásobně.

Austrálie

těžba: 14.300 tun

Australský lithiový důl Greenbushes 250 km jižně od Perthu je považován za nejstarší těžební oblast v západní Austrálii – v provozu je již déle než 25 let. Australské zásoby lithia představují více než 2 miliony tun identifikovaných zdrojů lithia, podle zprávy USGS. Stojí za zmínku, že většina lithia je ze země vyvážená do Číny.

Chile

těžba: 12.000 tun

Na rozdíl od Austrálie, kde je lithium extrahované z horninových dolů, se lithium v Chile nachází v solných roztocích pod povrchem solných plání. Solné planiny jako Salar de Atacama s rozlohou 3.000 km2 nebo Salar de Uyuni s více než 10.000 km2 mají největší světové zásoby lithia. Zdejší lithiové soli jsou též nejčistší na světě.

Argentina

těžba: 5.700 tun

Je dobře známo, že Bolívie, Argentina a Chile tvoří „lithiový trojúhelník.“ Argentinský okres Salar del Hombre Muerto má významné ložisko lithia, které je pro současnou poptávku dostačující pro dalších 75 let. Podle agentury Reuters se výroba uhličitanu lithného v Argentině do roku 2019 ztrojnásobí.

Čína

těžba: 2.000 tun

Zatímco těžba lithia v Číně je poměrně nízká, je tato země, z důvodů výroby elektroniky, největším jejím spotřebitelem. Na vzestupu je také výroba elektrických vozidel. Na konci loňského roku se jich v této zemi vyrobilo na 45 tisíc. Obrovské ložisko uhličitanu lithia – přes 8 milionů tun – je ukryto v jezeru Zabuye

Zimbabwe

těžba: 900 tun

Soukromě vlastněná firma Bikita Minerals údajně vlastní v této zemi největší zásoby lithia.

Výstava Volty 700 x 200 px

Komentáře k článku (2)

Napsat komentář