Kabely pro rychlé nabíjení u BMW i3

Datum 17.05.2017

Radost z jízdy jde ruku v ruce s jednoduchým nabíjením: městský elektromobil BMW i3 jezdí absolutně bez emisí a je vybaven nabíjecím systémem Lapp. Skupina Lapp tím potvrzuje, že je kompletním poskytovatelem řešení konektivity pro e-mobility.

Předpokladem pro úspěšnou budoucnost e-mobility je nejen pohodlná jízda, ale i snadná manipulace a každodenní praktičnost – i to jsou důležité faktory úspěchu. Platí to zejména pro nabíjení, které u vozidel na elektrický pohon nahrazuje tankování. BMW i3 nabízí dva nabíjecí systémy – jak pro běžné zásuvky v domácnostech, tak pro rychlé nabíjení například ve veřejných nabíjecích stanicích. Další možnost rychlého a komfortního nabíjení představuje tzv. BMW iWallbox Pure, který lze umístit na stěnu domu nebo garáže.

Mnichovská automobilka BMW si přizvala na pomoc specialisty z Lapp Systems (jeden z výrobních závodů skupiny Lapp), aby spolu vytvořili co nejvíce uživatelsky příjemnou, spolehlivou a bezpečnou nabíjecí infrastrukturu. V Lapp Systems vyvinuli pro BMW i3 kabely pro rychlé nabíjení a také kabel a spojovací komponenty pro BMW iWallbox Pure. S ohledem na koncept vozidla byly optimálně koordinovány jak technologické, tak i designové a ergonomické aspekty. V Lappu vyvinuli pro elektromobily speciální nabíjecí kabel ÖLFLEX® CHARGE, spiralizovaný a konfekcionovaný na typ HELIX, díky kterému byly požadavky na hmotnost a prostor sníženy na minimum.

Nabíjecí kabel Lapp HELIX je pro BMW dodávaný jako hotový konfekcionovaný nabíjecí systém včetně konektorů a prvků pro zásuvky. Všechny komponenty byly navrženy s ohledem na design automobilů BMW i3.

Nabíjecí kabel je bezhalogenový, samozhášivý, odolný proti olejům a určený pro teplotní rozmezí -40 až +90 °C. Je k dispozici jako třífázový kabel pro 20 A nebo jako jednofázový kabel pro 32 A. Nabíjecí kabel M3 (MODE 3) v provedení Lapp HELIX je vybaven zástrčkou typu 2 dle evropského standardu VDE, stejně jako zásuvkou. Robustní konektory nejsou sešroubovány, nýbrž vyráběny dvojstupňovým vstřikováním. Díky své tvarové paměti se kabel snadno sroluje a jeho uklizení po nabíjení je tak otázkou pár sekund.

Pro výrobu kabelu Lapp HELIX je spotřebována jen polovina materiálu v porovnání se standardním spiralizovaným kabelem. Díky tomu vážítento kabel o 40 % méně. Pro BMW znamená nižší spotřeba materiálu 25% úsporu nákladů na nabíjecích kabelech. Uživatelé ocení jednodušší manipulaci a o 60 % více úložného prostoru. Nižší spotřeba energie se navíc projeví delším dojezdem.

 

Celosvětově působící skupina BMW patří se svými třemi značkami BMW, MINI a Rolls-Royce Motor Cars a počtem zaměstnanců kolem 116 000 k největším komerčním společnostem v Německu. BMW patří mezi 15 největších výrobců automobilů na světě. V roce 2016 překročila roční produkce 2,37 milionů automobilů.
Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář