Atacama není jen o lithiu – vyroste zde největší dalekohled na světě

Datum 27.05.2017

V Chilské poušti Atacama začala stavba základů pro největší dalekohled na světě. Od roku 2024 by Evropská jižní observatoř, zahrnující 16 národů, měla mít nejlepší čočky, potřebné k nalezení obytné mimozemské planety.

Základní poklepání kamene pro stavbu tohoto teleskopu o průměru 39 metrů se uskutečnil včera na useknutém vrcholku hory Cerro Armazones, tři tisíce metrů vysoké hory v suchém a převážně bezmračném severním regionu pouště Atacama. Po dokončení v roce 2024 bude mít velký teleskop (ELT) také čtyři menší objektivy.
Hlavní zrcadlo bude mít 800 šestihranných úseků, každý o průměru 1,4 metru, které jsou navrženy tak, aby přesně zapadaly a měly být chráněny 80m velikou kupolí (viz dole).

Na tomto projektu v přepočtu za více než 30 miliard Kč se podílí také Česká republika. Projekt je extrémně technicky náročný: optika je adaptivní, aby se korigovalo chvění v atmosféře, každé ze stovek zrcadel má vlastní pohon.

Tim de Zeeuw, ředitel Evropské jižní observatoře, popisuje, jak náročné je mít tak komplikovaný systém: „Segmenty o sobě musí navzájem vědět. Říká se tomu okrajové senzory. Takže během milisekund vždy nastavuje zrcadlo úplně přesně do té správné pozice vůči jeho sousedům. To je skutečně zajímavá technická výzva.“

Komponenty pro ELT dodávají firmy z celého světa. O prestižní zakázku by se ráda ucházela třeba i opavská strojírenská firma Ostroj. Evropské jižní observatoři už do Chile dodávala díly pro menší dalekohledy VLT. Největší 4,2 metrů široké sekundární zrcadlo o hmotnosti 3,5 t bylo vyrobeno v německém Mohuči a je údajně největším vyprodukovaným konvexním zrcadlem.ESO, která má své sídlo poblíž Mnichova, dohlíží na tři další pozorovací místa v chilském suchém regionu Atacama.

Projekt ELT byl původně plánován již na konci devadesátých let minulého století a to s předpokládaným rozpočtem 1,1 miliardy eur. Jediná konkurence podobného projektu je ve Spojených státech – 30metrový teleskop na Havajských ostrovech, který tam provozuje Univerzita Caltech v Los Angeles. Druhý teleskop pro Carnegie Science Center plánují Američané postavit rovněž v Chile.

Dny teplárenství 700 x 200 px

Napsat komentář