Výkonové moduly Siemens Sinamics G120P zvyšují energetickou účinnost

Datum 16.06.2017

Nové měniče Sinamics G120P představují specifické řešení pro průmyslové aplikace ve zpracovatelském, farmaceutickém či chemickém průmyslu a v oblasti technologie budov. Díky robustnímu designu a bezúdržbové konfiguraci je nyní Sinamics G120P vhodný i pro extrémně náročná průmyslová prostředí s provozními teplotami od -10 °C do +50/60 °C. Nabízí výjimečnou úroveň účinnosti přesahující 98 % v souladu s normou pro energetickou účinnost EN 50598 a procesní spolehlivost vylepšenou o řadu nových bezpečnostních funkcí.

  • Robustní design pro nasazení v náročném průmyslovém prostředí
  • 60 % úspora místa v rozvaděči
  • Účinnost přes 98 %
  • Zabudované bezpečnostní funkce s nejvyšší úrovní integrity bezpečnosti SIL3

Portfolio vestavných a skříňových jednotek s napětím 400 a 690 V nyní doplňují nové výkonové moduly PM240P-2 a PM330, které završují produktovou řadu a nabízejí konzistentní přístup k identické funkčnosti napříč všemi úrovněmi napětí.

Nový modul PM240P-2 v krytí IP20 a výkonech 22 až 132 kW se používá pro zástavbu do rozvaděče. U skříňových měničů snižuje použití modulu potřebnou šířku rozvaděče z 1000 na 400 milimetrů.

Výkonovým modulem PM330 rozšiřuje společnost Siemens portfolio měničů Sinamics G120P až na 630 kW. Možnosti využití zahrnují čerpadla, ventilátory a kompresory s variabilním točivým momentem v nižším a středním výkonovém pásmu s jednoduchým a nepřetržitým pohybem.

Komplexní přístup k návrhu pohonu podle koncepce Integrovaného systému pohonů (Integrated Drive System – IDS) umožňuje volbu jednotlivých komponentů již ve fázi projektování. Takto lze velmi snadno snížit ztráty celého systému až o osm procent už jen správnou volbou pohonu. Kromě ventilátoru s proměnnými otáčkami a nového designu napájení interních modulů je výrazné zlepšení energetické účinnosti dosaženo zejména použitím optimalizovaných spínacích vzorů.

V závislosti na provozním režimu lze magnetický tok v motoru přizpůsobit aktuálním podmínkám zátěže nebo energeticky úspornému pohotovostnímu režimu, který umožňuje další snížení spotřeby energie.

Nové bezpečnostní funkce zabudované do výkonového modulu nabízejí zvýšenou procesní spolehlivost. Příkladem je funkce „Safe Torque-Off“ (STO), která spolehlivě vypne výkonový modul, aniž by z činnosti musel být vyřazen hlavní vypínač. Tato funkce byla navržena pro nejvyšší úroveň integrity bezpečnosti SIL3. Výběrem řídicí jednotky lze doplnit i funkci „Safe Stop 1“ (SS1)která pohon zpomalí na nulovou rychlost předtím, než dojde k jeho vypnutí. Sinamics G120 P lze bez problémů integrovat do řídicího systému Simatic a využít tak všech přínosů Plně integrované automatizace (Totally Integrated Automation – TIA), například otevřené systémové architektury, celosvětových standardů a transparentnosti dat od základní, až po řídicí úroveň.

 

Siemens
Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář