Brzdové kotouče aut identifikuje laserové značení

Datum 23.06.2017

Leonardo čekala velká výzva v podobě implementace značení na brzdové kotouče za pohybu, při jejich rotaci.

Produkce brzdových kotoučů je rozmanitá, co do počtu průměrů, velikostí, výšek a hmotností. Proto vznikal velmi komplikovaný automat s variabilním nastavením dopravníkového pohonu a manipulátorem pro XZ osu celé skenovací hlavy. Díky více jak 14leté zkušenosti v oboru průmyslového značení a konstrukční kanceláři s důvtipnými a nápaditými konstruktéry jsme realizovali jeden z nejzajímavějších projektů.
Po zhlédnutí celého pracoviště v době automatického přenastavení na jiný brzdný kotouč, vznikla myšlenka, že pracoviště je spíše inspirováno postavičkami Transformers. Veškeré dopravníkové pásy jsou variabilně nastavovány, co do šířky, výšky i délky pojezdu. V době změny produkce se tak celý dopravníkový systém rozjede a přetváří se do jiných tvarů, stejně jako postavičky Transformers.
Ke značení brzdových kotoučů byl použit výkonný 50W vláknový laser Solaris e-SolarMark FL, který je dostatečně silný, aby bylo značení nejen kontrastní, ale také dostatečně hluboké. Značení se provádí po obvodu brzdových kotoučů při jejich otáčení, tedy za pohybu. Aby byla dodržena zaostřovací vzdálenost na různé produkty, je laserová hlava umístěna na XZ manipulátoru, který zaostřuje laser dle předvolené produkce.
Složitý projekt v rámci manipulace s díly je zvládnut a permanentní laserové značení nyní identifikuje brzdové kotouče z produkce pro auta, autobusy a kamiony.BENEFITY

 

  • Rychlost v přenastavení produkce
  • Jednoduché zadávání dat pro značení přes Ethernet komunikaci s PLC
  • Velmi vysoký výkon vláknového laseru
  • Dlouhá životnost laseru, až 150.000 hod
Leonardo technology s.r.o., Ulička 37, 691 43 Hlohovec, e-mail: bubenicek@LT.czwww.LT.cz
Dny teplárenství 700 x 200 px

Napsat komentář