Lidl rozšiřuje svou síť rychlonabíječek elektromobilů v Polsku

Datum 20.07.2017

ABB dodala společnosti Lidl Polska tři rychlonabíjecí stanice. Tento maloobchodní řetězec zakoupil i originální aplikaci ABB, která využívá možnosti digitální nabídky ABB Ability™. Tato aplikace umožňuje monitorování a řízení vlastní nabíjecí sítě společnosti Lidl v Polsku sestávající ze čtyř rychlonabíjecích okruhů na bázi stejnosměrného proudu.

Společnosti skupiny Lidl po celé Evropě investují do e-mobility již více než jeden rok. Stejné investice provádí Lidl rovněž v Polsku. Tři prodejny již umožňují svým zákazníkům bezplatně nabíjet své elektromobily. První rychlonabíječka byla nainstalována v Poznani u 600. prodejny Lidl v Polsku. Další tři dodané na základě nejnovější objednávky byly nainstalovány u nových prodejen ve Varšavě (na ulicích Modlińska a Puławska) a v Distribučním centru v Grodkowě ve Slezsku. Pro každé z těchto míst byl vybrán stejný model nabíječky – Terra 53 CJG.

Tato nabíjecí stanice se instaluje v prodejnách Lidl po celé Evropě: více než 100 nabíjecích stanic je zprovozněno ve Švédsku, Německu, Nizozemí, Velké Británii, na Slovensku, ve Francii, Švýcarsku, Španělsku a Maďarsku. V souladu se svou strategií udržitelného rozvoje společnost Lidl plánuje instalaci dalších nabíjecích stanic.

Trh s elektromobily stále roste, přičemž v roce 2016 se prodalo o 40 % více elektromobilů než v roce 2015. Předpokládá se, že tento pozitivní trend bude pokračovat a že budou přibývat zákazníci, kteří svým elektromobilem budou jezdit na nákupy.

„Lidl vytyčuje správný směr pro maloobchod. Nabíjení vozidel u velkých prodejen, nákupních center a kanceláří bude stále oblíbenější. Elektromobil se nabije během vašeho nakupování nebo schůzky. Je však nutno zvýšit výkon stanice, aby se doba nabíjení zkrátila a uzpůsobila potřebám zákazníků,“ vysvětluje Wojciech Dziwisz, manažer obchodního vývoje e-mobility, ABB v Polsku.

„Ve společnosti Lidl Polska se chováme udržitelně v souladu s naší strategií CSR. Naše prodejny jsou vybaveny mnoha ekologickými prvky, např. rekuperace tepla z chladicího zařízení, ventilace s rekuperací tepla, tepelná čerpadla z pozemních zdrojů, LED světla a rovněž velká prosklená okna umožňující optimální využití slunečního světla. V poslední době jsme zašli ještě o krok dál. 600. prodejna Lidl v Polsku, postavená v Poznani, byla navíc vybavena fotovoltaickými panely na výrobu elektřiny ze slunečního záření. Dále jsme nainstalovali výše uvedenou nabíjecí stanici pro elektromobily a stanici pro jízdní kola integrovanou s městskou infrastrukturou,“ říká Aleksandra Robaszkiewicz ze společnosti Lidl Polska.

Nabíjecí stanice ABB splňují tři mezinárodní normy nabíjení – pro nabíjení stejnosměrným proudem vozidel vyrobených Japonsku (CHAdeMO) a vozidel vyrobených v USA a Německu (Combo 2) a standardní nabíjení střídavým proudem (Type 2 Standard). Tyto stanice jsou proto vhodné pro všechny typy elektromobilů dostupné na trhu. ABB je přední společnost v oblasti této technologie a dodává až 65 procent rychlonabíjecích stanic v Evropě. Společnost dosud prodala více než 5000 nabíjecích míst na stejnosměrný proud na světě.

Elektromobilita na cloudu ABB Ability

Důležitou součástí smlouvy se společností Lidl je „Drive Care“ – balíček systémů komunikace a řízení nabíjecích stanic. Díky této aplikaci bude Lidl moci neustále monitorovat parametry svých nabíjecích míst, včetně spotřeby energie pro každou z nich či výpočtu statistiky za určité období.

„Naše stanice jsou standardně připojeny k platformě cloud, která nám umožňuje shromažďovat specifikace zařízení v reálném čase nebo provádět diagnostiku na dálku. Díky tomu můžeme rovněž plánovat řádnou údržbu za účelem eliminace potenciálních poruch a co nejrychlejší zavedení plánovaných opatření. To významně urychluje celý proces údržby a servisu. Spolehlivost a možnost obnovy provozu stanic jsou pro e-mobilitu mimořádné důležité,“ dodává Wojciech Dziwisz.

Všechny procesy shromažďování a zpracovávání dat ze stanic jsou součástí ABB Ability™. Tato aplikace využívá globální digitální platformu nacházející se na cloudu Microsoft Azure, která průběžně přepočítává a analyzuje data získaná z připojených zařízení. ABB Ability zahrnuje více než 180 digitálních řešení a služeb. Díky odborným znalostem a možnosti připojení k internetu a rovněž díky nejnovějším digitálním technologiím může toto řešení významně zlepšit provozní efektivitu a produktivitu zákazníků společnosti ABB v řadě oblastí.

Jak funguje nabíjení elektromobilů?

V současnosti se na nabíjení elektromobilů používají dvě technologie – nabíjení střídavým proudem nebo stejnosměrným proudem. Střídavý proud vám umožňuje nabíjet vozidla podle výkonu nabíječky zabudované ve vozidle. Proto vozidla s nabíječkou 3,6 kW vyžadují nabíjení po dobu 8 až 10 hodin a vozidla s nabíječkou 7,2 kW 5 až 6 hodin a vozidla s nabíječkou max. 22 kW přibližně hodinu. Nabíjení stejnosměrným proudem je novější technologie, která je dostupná pro téměř všechny elektromobily a umožňuje nabití baterie z 0 na 80 % za pouhou půlhodinu. Kvůli technologickým omezením a sklonu k přehřívání poslední fáze nabíjení probíhá při nižším výkonu.

ABB je technologický průkopník a přední světový dodavatel v oblasti elektrotechnických výrobků, robotiky a pohonů, průmyslové automatizace a energetiky. Celosvětově dodává zákazníkům z odvětví energetiky, průmyslu, dopravy a infastruktury. V návaznosti na více než 125 let tradice inovací společnost ABB dnes tvoří budoucnost průmyslové digitalizace a je hybnou silou energetické a čtvrté průmyslové revoluce. ABB působí ve více než 100 zemích světa a má přibližně 132 000 zaměstnanců.
Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář