Flexibilní průmyslové přepínače nyní i pro procesní automatizaci

Datum 21.08.2017

Společnost Siemens uvádí na trh novou řadu kompaktních přepínačů Scalance XF-200BA. Přepínače mají rozšířený rozsah pracovních teplot od -40 do +70 C a také schválení pro použití v oblastech s nebezpečím výbuchu (ATEX Zone 2, IECEx). To umožní spolehlivé nasazení i v náročných podmínkách procesního průmyslu.

  • Vysoce odolná produktová řada průmyslových přepínačů Scalance XF-200BA i pro náročná průmyslová prostředí
  • Flexibilní použití díky možnosti výběru kombinace elektrických nebo optických adaptérů
  • Integrace zařízení úrovně S2 do systémů řízení s vysokou dostupností typu R1 (plná redundance)
  • Schválení typu NAMUR/NE21

Jednou z velkých výhod je flexibilní použití různých adaptérů fyzického rozhraní. Na výběr je elektrické nebo optické propojení pro jakékoliv topologické typy sítí (linie, hvězda, kruh apod.). Adaptéry jsou vybaveny připojením jak s RJ45 porty, tak i s optickými porty typu SCRJ nebo LC. Uživatelé se tak mohou spolehnout na široké spektrum automatizačních a síťových komponent, které mají stejný design, způsob nastavování a stejné možnosti montáže.

K dispozici jsou dva typy zařízení, Scalance XF204-2BA je univerzální switch pro použití ve všech oblastech průmyslu a Scalance XF204-2BA DNA představuje “Y–switch” pro speciální použití v procesní automatizaci. Funkci “Y-switche” lze využít pro připojení zařízení typu S2 k plně redundantním systémům R1. Skládá ze dvou portů typu Y-switche a dále dvou lokálních portů. Tyto dva porty umožní připojit S2 zařízení přes Scalance XF204-2BA DNA do redundantní kruhové topologie.

Obě verze nabízejí připojení až 4 portů a přinášejí nové rozšířené firmwarové fukcionality. Jako je například využití virtuální sítě (VLAN) pro rozdělení sítě na několik virtuálních sekcí, čímž se omezuje počet broadcast zpráv v síti. Protokoly HRP (Highspeed Redundancy Protocol) a MRP (Media Redundancy Protocol) umožňují vyšší dostupnost všech strojů a zařízení v kruhových sítích. Jestliže komunikace selže, dojde v průběhu několika desítek milisekund k přepnutí na redundantní cestu. Firmware podporuje i další funkcionality jako kombinování více síťových připojení (Link Aggregation) a vzdálené monitorování sítí (RMON – Remote Network Monitoring nebo SNMP – Simple Network Management Protocol).

Přepínače řady Scalance XF-200BA mají charakteristický kompaktní kryt v designu decentrálního systému Simatic ET 200SP HA. Přepínače jsou vhodné jak pro montáž na zeď, tak i na standardní lištu ve skříni řídícího systému hned vedle nového modulu Simatic ET 200SP HA.

Decentrální periferie Simatic ET 200SP HA (High Availability) umožňuje optimální využití vlastností sběrnice Profinet. Tato periferie vzdálených vstupů a výstupů je speciálně navržena pro procesní průmysl, kde je vyžadována vysoká dostupnost a může být použita i v zóně s nebezpečím výbuchu Ex-Zone 2. Přes Profinet je připojena nová jednotka Simatic Compact Field Unit (CFU), která umožňuje připojení přístrojů s podporou technologie Profibus PA i přístrojů připojených proudovou smyčkou (4 mA-20 mA). Modul CFU tak přináší výhody digitalizace až na úroveň polní instrumentace. Nový převodník IE/PB-LINK PNIO poskytuje další možnost připojení zařízení Profibus DP slave k Profinet systému.

Všechna zařízení průmyslových sítí mohou být sesíťovány pomocí přepínačů Scalance XF204-2BA a XF204-2BA DNA, které jsou vybaveny plošnými spoji (Conformal Coating). Splňují navíc požadavky NAMUR/NE21, které specifikují požadavky na odolnost procesních a laboratorních zařízení.

Standardní pětiletá záruka se vztahuje jak na nové přepínače Scalance XF-200BA, tak i na všechny ostatní produkty řady Scalance.

Další informace ohledně produktů Scalance X-200 naleznete na: www.siemens.cz/x-200
Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář