Velmi vysoké napětí (HVDC) ve Skandinávii projde modernizací

Datum 25.08.2017

Nový řídicí systém ABB Ability™ MACH™ posílí obousměrný tok energie při modernizaci elektrického vedení Konti-Skan mezi Švédskem a Dánskem

Společnost ABB získala zakázku v hodnotě přibližně 30 milionů dolarů (přes 650 milionů korun) od švédské společnosti Svenska Kraftnät a dánské Energinet. ABB provede modernizaci řídicího a ochranného systému pro stejnosměrné přenosové vedení velmi vysokého napětí (HVDC) Konti-Skan, a to pomocí své nejnovější technologie ABB Ability MACH. Zakázka byla zadána v druhém čtvrtletí roku 2017.

Přenosové vedení Konti-Skan bylo vybudováno před 52 lety jako první vzájemné propojení Švédska s Dánskem umožňující obousměrnou výměnu elektrické energie. Přínosem je sdílení sítí i další funkce soustavy HVDC, která již desítky let umožňuje výměnu obnovitelné energie z vodních či větrných elektráren. Instalace nejnovějšího řídicího a ochranného systému ABB MACH prodlouží životnost vedení HVDC a prostřednictvím pokročilé digitalizace dále zlepší dostupnost elektrické energie i spolehlivost a efektivnost energetické sítě.

ABB jde směrem kvalitnějších služeb a nejmodernějších digitálních technologií

Nejmodernější systém ABB Ability MACH funguje jako mozek vedení HVDC – monitoruje, řídí a chrání důmyslné technologie ve stanicích a zajišťuje spolehlivost a efektivnost. Má pokročilé funkce zjišťování závad a dálkového řízení.

„Jsme rádi, že jsme při modernizaci tohoto historicky významného přenosového vedení HVDC využili naši nejnovější řídicí technologii ABB Ability MACH. Modernizace umožní větší objem obchodování s energií a výměny obnovitelné energie a zajistí spolehlivou dodávku čisté energie spotřebitelům,“ uvedl Claudio Facchin, prezident divize ABB Energetika. „Tento projekt znovu potvrzuje naše strategické zaměření na služby a digitální technologie a posiluje naše postavení tržního a technologického lídra v oblasti HVDC a preferovaného partnera pro silnější, inteligentnější a ekologičtější energetickou síť,“ dodal Facchin.

Vedení Konti-Skan se stavělo ve dvou fázích. Nejdříve, v roce 1965, vzniklo vedení Konti-Skan 1, po němž v roce 1988 následovalo vedení Konti-Skan 2. Technologie ABB umožní oběma částem fungovat společně jako jedna soustava. Celková modernizace soustavy zahrnuje náhradu řídicího systému. ABB je lídrem v oboru modernizace vedení HVDC, ve kterém již po celém světě realizovala projekty s minimálním přerušením dodávek energie.

ABB (ABBN: Six Swiss Ex) je lídr a průkopník v oboru elektrotechnických výrobků, robotiky a pohonů, průmyslové automatizace a energetiky. Zákazníci ABB pocházejí z odvětví energetiky, průmyslu, dopravy a infastruktury z celého světa. V návaznosti na více než 125 let tradice inovací společnost ABB dnes tvoří budoucnost průmyslové digitalizace a je hybnou silou energetické a čtvrté průmyslové revoluce. ABB působí ve více než 100 státech a má přibližně 132 000 zaměstnanců. www.abb.com
Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář