Pro iPhone X je heslem Vaše tvář

Datum 17.09.2017

Od samotného vynálezu hesla jsme měli vždy na paměti, abychom jej udržovali v tajnosti. Nyní po nás Apple chce, aby naše heslo bylo tím nejveřejnějším znakem: naší tváří. A to zabere trochu přesvědčování. Většina lidí pravděpodobně nikdy nebyla vystavena technologiím rozpoznávání tváře. Představením vlajkové lodi Apple k jejímu desátému výročí vstupu na trh mobilních telefonů, uvedla společnost pro svůj iPhone X zcela, pro telefony, unikátní systém Face ID, který skenuje vaši tvář pomocí řady kamer a senzorů, které toto zařízení odemknou. Jedná se o pokračování Touch ID, což je snímač otisků prstů představený v roce 2013 v telefonu iPhone 5S.

“Nikdy nic nebylo jednodušší a bezpečnější,” řekl v úterý při oficiálním představení tohoto systému, šéf marketingu společnosti Phil Schiller

Touch ID měl při svém představení v roce 2013 celý zástup skeptiků, včetně politiků, kteří vyvolali znepokojení ohledně použití biometrických dat. A to se týkalo jen otisků prstů. Teď ale Apple položil laťku ještě výš. Abyste se dostali do svého iPhone X, otisk vašeho palce už stačit nebude. Díky náhradě původního Touch ID systémem Face ID, musíte ukázat svou tvář. Jsou jen dvě možnosti jak odemknout váš nový telefon – iPhone X musí poznat Vaši tvář nebo musíte znát přístupový kód.

Biometrické identifikátory nabízejí několik výhod oproti heslům. Je pohodlnější odemknout zařízení jen tím, že se na něj podíváte nebo přidržíte Váš prst na snímači, než zadat číslelný kód. Biometrické “hesla” jsou pro hackery těžké ukrást a navíc vás nenutí, abyste si něco pamatovali. Heslo je zcela unikátní.

“Dřívější rozpoznání obličeje prostě nefungovalo příliš dobře,” uvedla Dasha Cherepennikova, hlavní strategická pracovnice One World Identity, výzkumné společnosti zabývající se ochranou soukromí. Existuje spousta obav. Apple ale tvrdí, že vytvořili pro masový trh něco, co skutečně funguje. Aby to “něco” fungovalo perfektně, Apple postupoval pomalu a rovnoměrně. Společnost si udělala čas, aby se ujistila, že systém identifikace obličeje nesklouzne do stejných úskalí, které udělali jeho předchůdci.

Rozpoznání tváře existovalo v mobilním operačním systému Google již v roce 2011, kdy byl v Androidu 4.0 zaveden systém Face Unlock. Lidé už od té doby byli rozpoznání tváře ošálit. Bylo to velmi snadné, jako např. držení fotografie obličeje před fotoaparátem v telefonu. Ani za posledních šest let tento problém neskončil, tento měsíc se totéž stalo s Samsungem Galaxy Note 8, jedním z nejlepších zařízení se systémem Android. Takže Apple musel vyvinout systém, který by nemohl být podveden obrázky nebo tištěnými modely ve 3D. IPhone X se k rozpoznání tváře nespoléhá pouze na fotoaparát. Využívá skeny z infračervené kamery, snímače hloubky a dotykového projektoru, který se k rozpoznání obličeje zaměřuje na přibližně 30 000 bodů. Telefon skenuje ve 3D, takže statické snímky nebudou fungovat. Apple pracoval s maskéry v Hollywoodu, aby se bránili falešným tvářím.

“Apple v podstatě čekal, až budou mít technologii, kterou by mohli implementovat tak, jak by chtěli,” řekl Andrew Blaich, výzkumník bezpečnosti v Lookout. “Udělali si čas na to, aby se ujistili, že to správně testovali.”

Stejně jako u dotykového ID budou všechna data z vašeho obličeje uložena v tzv. “Secure Enclave”, která je součástí procesoru telefonu iPhone X s vlastní šifrovanou pamětí. Tyto údaje nebudou odeslány na server, který vlastní společnost Apple a kde by mohli hackeři ukrást masivní množství soukromých informací, což se stalo i v roce 2014, kdy došlo k úniku ze systému iCloud. Ztráta biometrických dat by mohla být z hlediska bezpečnosti katastrofická, pokud hackeři vyřeší způsob, jak se dostat do účtů. Tvář není možné změnit tak, jako heslo.

Uchovávání biometrických dat v zařízení místo serveru je běžnou praxí, něco, co společnost Samsung a Microsoft dělají v systému rozpoznávání obličejů. Hackeři by museli získat fyzický přístup k ukradnutí všech biometrických dat. Face ID je zde a bude asi také standardem pro budoucí generace iPhone, což znamená, že Apple bude muset svým uživatelům, kterých není málo, splnit svůj slib kvalitního rozpoznání obličeje. Při oficiálním představení Face ID moc dobře nefungovalo, ale Apple to zdůvodnil lidským faktorem.

Lidé nebudou chtít, aby tato biometrická funkce nefungovala, pokud se na ni mají spolehnout, bez ohledu na to, jak skvěle vypadá. Zabezpečení a soukromí jsou hlavními obavami v případě přístupu do zařízení na základě identifikace obličeje. Apple již představil funkce, které pomohou naskenovat obličeje ve tmě a neuronovou síť, která se naučí rozpoznat tvář uživatele v průběhu času, a to i v případě, že Vám časem narostou vousy nebo se na tváři objeví jizva.

Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář