Výroba čokolád Ritter Sport prochází modernizací

Datum 27.09.2017

Elektrokonstruktéři společnosti Alfred Ritter GmbH využili stěhování zařízení k jeho zásadní elektrotechnické přestavbě.

Na čokoládách Ritter Sport si pochutnávají lidé po celém světě. Jejich čtvercový tvar je nezaměnitelnou značkou. Každé dítě ví: hranaté, praktické, dobré – to je Ritter Sport. Oblíbená trvalka v sortimentu firmy je rumová tyčinka s pravým jamajským rumem. Zařízení, na kterém se křupavá tyčinka vyrábí, byla podrobena modernizaci. Komunikace nyní probíhá prostřednictvím sběrnicových modulů od společnosti Murrelektronik.
Společnost Alfred Ritter GmbH & Co. KG má své sídlo ve Waldenbuchu, obci nacházející se jižně od Stuttgartu na severním okraji přírodního parku Schönbuch. Společnost sází na udržitelné zdroje elektřiny a energií a vybudovala k tomu novou budovu s moderní kogenerační jednotkou (kombinovanou teplárnou a elektrárnou). Stávající zařízení na výrobu oblíbené čokoládové tyčinky Ritter Sport Rum muselo být kvůli přestavbě přestěhováno.

Tým elektrokonstruktérů a jejich vedoucí Peter Schetter v tom viděli svoji šanci. „Rozhodli jsme se zařízení při této příležitosti co do mechaniky a řízení zásadně zmodernizovat“, říká vedoucí konstrukce. V centru pozornosti byly také otázky bezpečnostní techniky. Elektrokonstruktérům firmy Ritter Sport bylo jasné, že „řešení by nemělo jen ve všech ohledech splňovat normy, ale mělo by současně přinést maximální poměr nákladů a výnosů“.

Zařízení na výrobu čokoládové tyčinky zabírá tři patra. Procesy jsou vzájemně přesně sladěné, každé kolečko zapadá do dalšího. Nejprve se přísady smísí do základní hmoty. Poté se přidají vaflové tyčinky a kalifornské sultánky, které byly předtím na více než 20 hodin naloženy v pravém jamajském rumu. V dalším kroku jsou tyčinky z této hmoty formovány, pokryty lahodnou mléčnou čokoládou a – na samém konci procesu – zabaleny do charakteristického modrého „papírku“.

Velké množství senzorů a akčních členů, které obsahují jednotlivé součásti zařízení, bylo ještě na svém dosavadním místě propojeno jednotlivou kabeláží, nyní však byla prostorově rozsáhlá instalace přestavěna s pomocí sběrnicových modulů řady MVK Metall společnosti Murrelektronik. Modul se skládá z odolného pouzdra ze zinkové litiny, má zušlechtěný povrch a díky plnému zalití se skvěle hodí pro použití v drsném průmyslovém prostředí.

„V případě zařízení zabírajícím tři podlaží se díky sběrnicovému řešení výrazně ušetří na kabeláži“, říká Peter Schetter. Sběrnicové moduly se umísťují v bezprostřední blízkosti procesu, senzory a akční členy jsou pak do modulu připojeny velmi krátkými spojovacími kabely. Pokud dojde k únavě materiálu některého vedení, lze kabel velmi rychle vyměnit. U sběrnicového modulu MVK Metall jsou všechny kanály jednotlivě monitorovány ohledně možných závad, jako je přetížení, zkrat senzoru nebo porušení kabelu. Dojde-li k závadě, je signalizována svítící LED kontrolkou bezprostředně u postiženého zásuvného místa. Kromě toho je vysláno hlášení do řídicí jednotky. „Tyto diagnostické možnosti využíváme v plném rozsahu“, říká Peter Schetter.

Závady jsou rychle rozpoznány a lze je rychle odstranit, čímž se zabraňuje prostojům. Vedoucí elektrokonstrukce vysvětluje, proč má vysoká disponibilita zařízení takový ekonomický význam: „Vyrábíme just-in-time bez velkých zásob, aby produkty byly v obchodě co nejčerstvější.“ Kromě toho v citlivé oblasti potravinářského průmyslu platí, že již nejmenší problém může přerůst v dlouhotrvající výpadek, protože se před opětovným spuštěním provozu musí provést důkladné vyčištění celého zařízení.

V mnoha případech se v instalaci využily předmontované kabely M12 společnosti Murrelektronik. Na mnoha zásuvných místech využili elektrokonstruktéři firmy Ritter Sport také T-kusy, aby bylo možné pro přenos signálu využít oba kanály a mohlo tak být k modulu připojeno více senzorů a akčních členů. Kabely se utahují momentovým klíčem od Murrelektronik, „díky tomu se k maticím bez problémů dostaneme i v prostorově omezených situacích“, říká Peter Schetter. Správný utahovací moment je důležitý, protože na strojích, například na míchacím stroji, dochází k vibracím a nedostatečně utažené spoje by se mohly uvolnit.

Také bezpečnost práce má na zařízení na výrobu rumových tyčinek Ritter Sport vysokou prioritu; ve všech úsecích zařízení se proto nachází ochranné prvky, které zajišťují bezpečnost člověka a stroje. Zařízení se například nerozběhne, dokud nebude zavřený kryt. Bezpečnostní senzory a akční členy uspořádali elektrokonstruktéři firmy Ritter poprvé decentrálně. Do zařízení proto začlenili sběrnicový modul MVK Metall Safety od Murrelektronik; ten umožňuje přenášet důležitá bezpečnostní data přímo přes PROFIsafe, což je bezpečnostní rozšíření systému PROFINET. Elektrokonstruktéři díky tomu již nemuseli provádět pasivní zapojení do rozvaděče a přesto jsou splněny nejvyšší bezpečnostní standardy (SIL3 a PLe).

Více o produktech MVK Metall najdete na našem online shopu ZDE …

Více o připojovací technice Murrelektronik najdete na našem online shopu ZDE…

Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář