Stav PORUCHA signalizují jističe od firmy BONEGA

Datum 03.10.2017

jisticí přístroje BONEGA do 125 A jako jediné na trhu umí signalizovat a prostřednictvím signalizačního kontaktu i přenášet dál nejen běžné stavy „zapnuto“ a „vypnuto“, ale i stav PORUCHA!!!

Proč je odlišení poruchy důležité?

Především kvůli automatizaci. Rozlišení ručního vypnutí a vypnutí při poruše umožňuje řídící jednotce vždy správně reagovat na danou situaci (např. spuštění alarmu).

Jak to celé funguje?

Samotné jistící přístroje BONEGA umí signalizovat poruchu v obvodu způsobenou zkratem, tepelným přetížením či překročení hranice reziduálního proudu a to vizuálně středovou pozicí páčky. Po připojení speciálního signalizačního kontaktu lze předat řídící jednotce, bezdrátovému vysílači, či jiným zařízením tyto tři mechanické stavy:

  • a) bezporuchový stav
  • b) porucha
  • c) ruční vypnutí

Bonega-jistic-porucha-1Jednotlivé stavy páčky u jistících přístrojů BONEGA ukazuje následující schéma:

  1. V případě ručního vypnutí jistících přístrojů BONEGA® se páčka přesune z nejhornější polohy ZAPNUTO (3 = ON) do krajní spodní polohy VYPNUTO (2=OFF). Opětovné sepnutí je pak přímé z polohy OFF do polohy ON.
  2. Přístroje BONEGA unikátně dokážou také signalizovat poruchu v obvodu způsobenou zkratem, tepelným přetížením či překročení hranice reziduálního proudu. Páčka v takovém případě spadne pouze do středové polohy. Do této středové polohy nelze páčku dostat ručně zvenčí. Pozor při posunování páčky nahoru neklade žádný odpor a může vyvolat dojem vadné mechaniky. NEJEDNÁ SE VŠAK O PORUCHU PŘÍSTROJE ! Tento stav má za úkol upozornit uživatele, že ochranný systém musel reagovat na vnější nežádanou událost. V takovém případě je třeba hledat příčinu. Tato nová funkce je také výhodná pro elektro údržbáře, kteří tak dokážou rychle zjistit, zda k vypnutí došlo svévolně obsluhou (vynucená “přestávka” = předstírání poruchy) nebo skutečnou poruchou.

Pro jaká napětí a proudy je pomocný signalizační kontakt určen?

Pro napětí 0 až 230V a současně pro střídavý AC i stejnosměrný proud DC:

  • pro AC 12:
    • do 240V maximálně 6A
  • pro DC 12:
    • do 130V maximálně 1A
    • do 48V maximálně 2A
    • do 24V maximálně 6A

Které přístroje BONEGA umí signalizovat poruchu?

Je možné spojovat více signalizačních kontaktů?

Ano, je to možné. V jednom můžete mít ovládací napětí například 230V a ve vedlejších 12V,24V, atd..

Kolik signalizační kontakt BONEGA PEP-PK stojí?

V základní ceně (bez slev) 145,- Kč bez DPH.

Více informací zde: http://www.bonega.cz/go.asp?odkaz=elektro/pep_prislusenstvi_pomocne_kontakty.htm

 

Dny teplárenství 700 x 200 px

Komentáře k článku (1)

Napsat komentář