Zelený laser vyřešil problémy s identifikací

Datum 05.10.2017

Plasty lze značit kontrastně standardním vláknovým laserem Solaris. Pokud se ale použije zelený laser Solaris, dosáhne se většího kontras­tu a bílá je ještě bělejší.

Identifikace výrobků se snadným čtením datamatrix kódu na plastových výrobcích je základním požadavkem pro automobilový průmysl. Pro snadnost čtení je nutné mít kvalitní a kontrastní datamatrix kód. Samozřejmě lze značit vláknovým laserem (Nd:YAG) na vlnové délce 1064 nm, ale kontrast nemusí být pro některé čtečky dostatečný. Značení může být šedé, což způsobuje problém čtečkám a identifikace tak není snadná. Pokud potřebujete velmi kontrastní bílý nápis na černém pozadí, máte na výběr ze dvou řešení. Tím prvním je použití pigmentu do plastu, to zaručí vysoký kontrast, ale zase to prodražuje výrobek. Druhým řešením je použití zeleného laseru Solaris o vlnové délce 532 nm.

Velmi kontrastní značení pomocí zeleného laseru Solaris na černém pozadí.

Na vlnové délce 532 nm

Novinky v laserové technologii zahrnují zelený laser na vlnové délce 532 nm. Tyto lasery dosahují krátkého pulsu a vysoké energie, a právě tato kombinace způsobí změnu struktury plastového materiálu a je­ho kontrast je ještě více bělejší. Čtečky tak nemají problém se čtením datamatrix kódu. Laserový popis tak nahradil etiketu, která je problémová jak pro výrobu, tak i pro dlouhodobou stálost, a vyžaduje speciální odolný materiál, speciální lepidlo pro odolnost v povětrnostních podmínkách a problematické aplikování v průběhu výroby. Laser je oproti etiketě mno­hem lepší volbou. Bezkontaktně značí na materiál, a to i do nepřístupných míst, jako jsou prohlubně na výrobku. Kontrast je stálý po celou dobu životnosti výrobku. Nápis je odolný chemikáliím, pro­vozním kapalinám a povětrnostním vlivům. Není potřeba žádného spotřebního materiálu a tak už první značení vydělává.

Příklad náhrady drahé etikety pomocí nekontaktního značení zeleným laserem.

Budoucnost má jméno Solaris

Lasery Solaris mají velkou budoucnost v nasazení jak v automobilovém průmyslu, tak i v ostatních odvětvích výroby. Jejich snadná instalace, ovládání a zakomponování do výrobních linek vyřeší problémy s identifikací a značením výrobků.

Leonardo technology s.r.o.
Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář