Topné infrapanely – designový doplněk skloubený s praktičností

Datum 06.10.2017

Teorie sálavého infratopení

Základem infratopení (neboli topných či sálavých panelů) je sálavá vrstva Qartztherm z uhlíkového nano kompozitu s minerály. Infratopení dále obsahuje:

  • izolační prvek s odrazivou vrstvou
  • kovový nebo dřevěný rám
  • nezávadný nátěr

Co byste o infratopení měli vědět

  • Infratopení nevyužívá žádné topné spirály spojené do smyček, jen kompaktní topné desky. Tím je zajištěna bezproblémová dlouhodobá funkčnost s dodržením parametrů po celou dobu životnosti – min. 50 let.
  • Vlivem nanesení křemičité sálavé vrstvy je několikanásobně zvětšen sálající povrch infrapanelů. Díky tomu je dosaženo ideálního přenosu tepla při zachování bezpečnosti. Povrchová teplota infratopení je jen 110 °C.
  • U sálavých infrapanelů nedochází ke zbytečné akumulaci tepla a ztrátám při vedení jako při teplovodním nebo podlahovém vytápění. Proto je jejich účinnost na velmi vysoké úrovni a oproti standardním systémům vytápění jsou až o 30 % úspornější.
  • Cílem celého systému infratopení je rovnoměrné rozložení více zdrojů tepla nižšího výkonu v prostoru, a tím docílení dalšího snížení instalovaného příkonu 20-30 W na m3.

Topné infrapanely pro Vaše zdraví i pohodu

Infratopení je založeno na principu sálání tepelné energie do prostředí. Při tomto sálání dochází k velmi rychlému navození tepelné pohody ve vytápěných prostorách. Infratopení navíc:

  • nespaluje kyslík
  • nevysouší vzduch
  • nevíří prach a mikroorganizmy – snižuje nebezpečí onemocnění (astma, zánět sliznic apod.)

Sálavé infrapanely tedy udržují zdravé a příjemné prostředí a pocit tepla je v jejich případě stejně rychlý a přirozený jako od slunečních paprsků.

7 výhod infratopení

  1. Velká výhoda infratopení je v možnosti dokonalé regulace v každé místnosti samostatně s rychlou odezvou na požadovanou teplotu. Není proto nutné počítat s časovou rezervou na zapnutí topení, jako je tomu např. u podlahového vytápění, kde silná vrstva materiálu v podlaze, který je třeba nahřát, prodlužuje odezvu topení.
  2. Sálavé infrapanely jsou primárně doporučeny k instalaci na strop, kde se sálavá část uplatňuje nejlépe. Zároveň jsou zde nenápadné a nezabírají žádné místo v obývacím nebo pracovním prostoru. Při rekonstrukci interiéru tak nejste tímto vytápěním limitováni.
  3. Všechny infrapanely vynikají jednoduchou montáží a nízkou povrchovou teplotou – díky tomu je lze instalovat i na hořlavé podklady.
  4. Infratopení nevyžaduje žádnou údržbu ani další náklady v průběhu používání. Jeho životnost je oproti klasickým otopným soustavám mnohem delší, min. 50 let. Takto dlouhá doba bez nákladů navíc spolu s úsporou při vytápění a cenou pořízení staví infrapanely na první místo.
  5. Sálavé infrapanely, jejich konstrukce a povrch jsou vyrobeny ze zdravotně nezávadných materiálů. Při jejich výrobě jsou používány pouze přírodní materiály.
  6. Sálavé infratopení je možno vyhotovit i jako topný obraz s potiskem na přání dle zvoleného motivu nebo fotografie. Poté se stane hodnotným doplňkem interiéru.
  7. Všechny varianty infrapanelů jsou vhodné pro spolupráci s jiným typem topení, zejména krbem v interiéru, který také využívá sálavé teplo.

Příklady topného výkonu infrapanelů

Níže pro Vás uvádíme přibližné výkony infratopení pro nejčastěji používané místnosti. Výkon infratopení je počítán podle místností v rozsahu 20 až 30W/1m3 vytápěného objemu.

  • Vstupní chodba: Plocha 2 x 4 m, strop 2,6 m – Infrapanel – 1x 450 W
  • Obývací pokoj: Plocha5 x 5 m, strop 2,6 m – Infrapanel – 3x 500W
  • Ložnice: Plocha 4 x 4 m, strop 2,6 m – Infrapanel – 2x 450W
  • Koupelna: Plocha 2 x 2 m, strop 2,6 m – Infrapanel 1x 400 W
  • Toaleta: Plocha 1,5 x 1,5 m, strop 2,6 m – Infrapanel 1x 200W
  • Garáž: Plocha 6 x 5 m, strop 2,6 m – Infrapanel 2x 500W
Jiří Hlávka
Výstava Volty 700 x 200 px

Komentáře k článku (1)

  1. Poptávám se po infrapanelech na stěnu do dvou místností i velikostech dva pokoje po 25 m2 Dekuji

Napsat komentář