Minibagr a pneumobil: VUT představuje své technologické novinky na MSV

Datum 09.10.2017

Téměř dvě desítky exponátů letos vystavuje Vysoké učení technické v Brně na nadcházejícím strojírenském veletrhu. Škola tak představí nejnovější zařízení, která vznikla na školní půdě jak v rámci výzkumu, tak i studia.

Nejrozměrnějším exponátem bude minibagr na bateriový pohon, který vyniká nulovými exhalacemi motoru, bezhlučností a energetickou úsporností. Využití tak najde především v nemocnicích, chráněných prostorech či přírodních oblastech. Novinkou je také mobilní tester automobilových tlumičů TriTec2, jehož konstrukce spolu s jedinečným diagnostickým algoritmem zajišťuje přesnou a rychlou analýzu stavu tlumičů bez nutnosti jejich demontáže. Hlavní výhodou je, že testy lze provádět i mimo dílnu autoservisu, a navíc náklady na výrobu jsou nízké.

VUT v Brně se mimo jiné pochlubí studentskými projekty vzniklými na půdě Fakulty strojního inženýrství. Návštěvníci tak budou moci například obdivovat pneumobil Javelin. „Cílem tohoto studentského projektu bylo navrhnout vozidlo s co největším výkonem a zároveň co nejefektivnějším využitím stlačeného vzduchu. Při konstrukci byly použity jak standardní součásti, tak i prvky vyrobené přímo na míru,“ vysvětlil člen týmu Pneumobil Racing Team Brno Jaroslav List. Studenti také představí letecký model Fabrick II, což je bezpilotní prostředek, se kterým závodí na mezinárodních soutěžích Air Cargo Challenge. Simulátor závodní studentské Formule TU Brno Racing si pak do své expozice zapůjčil Jihomoravský kraj v rámci Veletrhu odborného vzdělávání.

„Fakulta informačních technologií představí na veletrhu zařízení na snímání očního pozadí, které si dokáže automaticky nastavit intenzitu osvětlení a zaostřit oční pozadí. Využijí ho tak nejen oftalmologové při stanovení diagnózy na základě obrazových dat, ale i odborníci v oblasti biometrických bezpečnostních systémů, kdy přístroj dokáže rozpoznat osobu podle sítnice oka,“ uvedla koordinátorka veletržní expozice VUT Kateřina Hrozná.

Stejně jako v přechozích letech, ani letos nebude na veletrhu chybět výzkumné centrum CEITEC VUT, které představí výzkumnou skupinu Nano. Laboratoře patřící pod tuto skupinu poskytují moderní přístroje a expertní zázemí pro výzkum nanotechnologií a pokročilých materiálů. Tyto laboratoře v bezprašném prostředí s vysokou provozní čistotou nabízí kompletní procesy pro přípravu a charakterizaci nanoobjektů, a to až do subnanometrové úrovně. Ve spolupráci CEITEC VUT a Fakulty elektrotechniky a komunikačních technologií bylo vyvinuto automatizované nanodepoziční pracoviště určené pro úpravu tenkovrstvých struktur, například elektrod na čipech nebo různých povrchů snímačů.

Výše zmíněné exponáty, ale také například hořák pro horkovodní a parní kotle, magnetoreologické hřídelové těsnění, multifunkční jednotku pro snižování polutantů z odpadních plynů a spalin a mnoho dalšího najdou návštěvníci na stánku VUT (č. 132) v pavilonu Z.

Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář