Jak bude vypadat továrna budoucnosti aneb Technologické trendy v automatizaci

Datum 11.10.2017

Technologické trendy, robotizace, automatizace, digitalizace a pokročilé služby – to vše jsou témata, jejichž praktické ukázky představuje společnost ABB na letošním Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně.

Jak bude vypadat továrna budoucnosti, jak se bude řídit, jak bude vypadat vzájemná spolupráce lidí a robotů? Na nejen tyto otázky odpoví v průběhu konání brněnského strojírenského veletrhu zástupci společnosti ABB, jednoho ze světových lídrů a průkopníků v oborů elektrotechnických výrobků, robotiky a pohonů, průmyslové automatizace a energetiky.

Na stánku 30 v hale G2 si zájemci mohou vyzkoušet nejnovější technologie související se současným celosvětovým nástupem Průmyslu 4.0, digitalizace a automatizace do výrobních procesů jak velkých podniků, tak menších provozů.

Ženský element v průmyslu nabývá na důležitosti

Již dávno neplatí, že spojení žena a technika nemůže fungovat. Naopak. „Na základě několika výzkumů rozmanitost podporuje inovace a zlepšuje obchodní výsledky. Ženy jsou sice v technologických profesích stále zastoupeny malým počtem, ale doufám, že je jen otázkou času, kdy se prolomí určité stereotypy a ženy budou hybatelkami zavádění nových trendů v průmyslu,“ říká Tanja Vainio.

Nedávné výsledky průzkumu společnosti Accenture ukázaly, že zaměření studia a volbu budoucího povolání – zejména u dívek – stále velmi ovlivňují stereotypy, negativní vnímání vědeckých a technických oborů a neporozumění daným možnostem. Společnosti jako ABB ale tento pohled chtějí změnit a podpořit ženy a dívky ve studiu technických oborů.

“Pro mnohé společnosti se oslava rovnosti, talentu a rozmanitosti stala jednou z hlavních oblastí zájmu. Vedoucí pracovníci v odvětví podporují ženy na vyšších úrovních řízení s většími odpovědnostmi. My v ABB se o to dlouhodobě snažíme,” informuje Tanja Vainio, která bude jedním ze speakerů speciální panelové diskuze, která se uskuteční v úterý 10. října od 10:00 v hale G2 na stánku 30. Vedle ní se debaty o ženách v technologických oborech zúčastní Markéta Pechová, obchodní ředitelka divize Energetika ABB Česká republika, a Dita Přikrylová, datová analytička a zakladatelka společnosti Czechitas.

Robotika: současnost a budoucnost

Robotika již nyní patří k pilířům nových výrobních procesů a od roku 1961, kdy byl v New Jersey vyvinut první prototyp průmyslového robota, ušla dlouhou cestu. V roce 1974 vytvořil tým vedený Björnem Weichbrodtem v ABB IRB 6, což byl první komerční mikroprocesorový robot. Ten se stal základem dnešních průmyslových robotů. Od té doby robotika výrazně pokročila a roboti se nyní nacházejí ve všech průmyslových odvětvích.

Od roku 2010 se poptávka po průmyslových robotech neustále zvyšuje. Podle IFR (Mezinárodní federace robotiky) bude do roku 2020 v továrnách po celém světě instalováno více než 1,7 milionu nových průmyslových robotů.

„Využití robotů se neustále rozšiřuje na nové aplikace a neomezuje se pouze na průmyslovou výrobu. Různé a nové typy robotů jsou stále více běžnou součástí každodenního života, od dronů a robotů obstarávajících osobní služby, až po zdravotní roboty a automaticky naváděná vozidla,“ dodává Tanja Vainio.

V průmyslové automatizaci a robotice vliv nových technologií přesahuje sféru robotů. Továrny na celém světě se stávají chytřejšími pomocí senzorů a cloud computingu připojeného k internetu. Všechny tyto sensory shromažďují a analyzují obrovské množství dat s cílem měnit výsledky na přesně cílená opatření. O pojmech, jako je továrna budoucnosti, trendy digitalizace, využití umělé inteligence, strojového učení nebo spolupráce robota s člověkem, si v další panelové diskuzi ve středu 11. října v 10:00 opět v hale G2 a na stánku 30 budou povídat Vítězslav Lukáš, LBU manažer ABB Robotika, a Čestmír Vančura, majitel společnosti Kovárna Viva a prezident MFF Zlín.

Umělá inteligence a strojové učení na vlně trendů

Renomovaná americká výzkumná společnost Gartner již loni předpověděla, že hlavními trendy ve světě moderních technologií budou v roce 2017 umělá inteligence (AI) a strojové učení (ML). Aplikovaná AI a pokročilé strojové učení dle analytiků Gartner povedou k řadě inteligentních řešení, která budou zahrnovat jak zařízení, jako jsou například roboti, autonomní vozidla a spotřební elektronika, tak aplikace a služby – například virtuální osobní asistenty a chytré poradce.

„V průběhu příštích deseti let lze tak očekávat, že každá aplikace a služba dostane nějakou formu AI a zrodí se tak dlouhodobý trend, který bude postupně rozšiřovat využívání AI a strojového učení v oblasti aplikací a služeb,“ vysvětluje Tanja Vainio.

Podle studie PwC rychlý pokrok v strojovém učení přináší revoluci i v oboru robotiky. Výzkumní pracovníci odhadli, že strojové učení přispěje do roku 2030 částkou až 15,7 bilionů dolarů na světovou ekonomiku. To je víc než kombinovaný výkon Číny a Indie, dvou z nejrychleji rostoucích ekonomik světa. O tom, kde a jak využívat umělé inteligence a strojového učení budou ve čtvrtek 12. října od 10:00 na stejném místě, tedy hale G2 stánku číslo 30, diskutovat Jan Šindler, System Service Execution Manager ABB Česká republika, Roman Jašek, ředitel Ústavu informatiky a umělé inteligence UTB a David Enc, Chief Technology Officer společnosti IBM.

ABB Ability – nejmodernější řídící systémy pro každého

ABB nabízí výrobky a řešení, která pomohou zákazníkům v energetice, průmyslu, dopravě a infrastruktuře zavádět nové procesy či zdokonalovat ty stávající. Inovativní technologie zpřístupňují potřebná data a díky tomu optimalizují plánování a řízení provozu v reálném čase.

„ABB je průkopník a přední dodavatel technologií a ve více než sto zemích světa úzce spolupracuje se zákazníky z oblasti energetiky, průmyslu a dopravy. Již více než čtyřicet let ABB vytváří špičkové digitální technologie a je lídrem v oblasti digitálně propojených průmyslových zařízení a systémů. Máme více než 70 miliónů připojených zařízení s digitálními funkcemi a 70 tisíc instalací řídicích systémů,“ vysvětluje Tanja Vainio, generální ředitelka ABB Česká republika.

Dny teplárenství 700 x 200 px

Napsat komentář