Tesla již vyrábí nové baterie do Modelu 3. Jsou levnější a výkonnější

Datum 23.10.2017

Tesla společně s Panasonikem navrhli nový typ bateriových článků označovaných jako 2170. V gigatovárně stojící v americkém státě Nevada, do které společně investovali přes 5 miliard dolarů, již rozjeli masovou výrobu těchto článků. Tesla je bude používat ve svém Modelu 3.

Nová baterie 2170 je pojmenová­na podle jejího rozměru – 21 x 70 mm, je tlustější a vyšší než baterie 18650, která je používána v Modelu S. Tesla navrhla novou baterii tak, aby poskytovala vyšší hustotu energie. Automatický výrobní proces pak výrazně ušetří náklady.

Společnost tvrdí, že porazí konkurenci ve dvou, pro baterie nejdůležitějších, parametrech: v nákladech a v energetické hustotě (největší množství energie v nejmenším obje­mu). Gigatovárna by měla do konce příštího roku vyrábět 35 GWh článků, což je téměř stejně jako se dnes vyrábí na celém světě.

„Máme nejlepší baterie na světě, které jsou zároveň ty nejlevnější,“ řekl Elon Musk, CEO Tesly.

Průběžné navyšování výroby až k hraniční hodnotě 150 GWh ročně má podle Tesly pomoct výrazně snížit jednotkové výrobní náklady a tím i výslednou cenu. Své bude hrát masivní automatizace a to, že pod jednou střechou se v gigatovárně bude nacházet většina potřebných výrobních procesů.

Panasonic a Tesla budují gigatovárnu po fázích tak, aby po dokončení každé fáze mohla v hotové části okamžitě začít výroba. Prozatím je továrna postavena z větší poloviny. Až bude dostavěna, půjde o plošně největší budovu na světě. Gigatovárna bude zaměstnávat 6 500 lidí, dalších 20 000 až 30 000 míst vznikne v okolí. Továrna bude, podle tvrzení Tesly, používat elektřinu vyrobenou z vlastních udržitelných zdrojů a to kombinací solárních střešních panelů s výkonem 70 MW a dalšími solárními panely instalovanými v přilehlém okolí továrny.

Nový typ bateriových článků 2170 nabídne podle dua Tesla-Panasonic a zej­ména Elona Muska údajně „nejvyšší energetickou hustotu na světě při nejnižší ceně“. Jakékoliv bližší informace o tomto klíčovém produktu ale zůstávají zatím veřejnosti utajeny.

Obrázek: Největší továrna na baterie – Gigafactory už má jasné obrysy před svým úplným spuštěním, které by mělo, podle plánů Tesly a Panasoniku, být v roce 2018. Poté se bude ročně v této továrně v nevadské poušti vyrábět tolik baterií, kolik vyrobí všichni výrobci dohromady – 35 GWh. Musk bude nabízet lithium-iontové baterie nejen pro své modely elektromobilů, ale také pro komerční a rezidenční úložiště energií. Guvernér Nevady tyto aktivity Tesly plně podporuje – výrazně tak zvýší zaměstnanost v regionu.
Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář