Největší českou techniku povede i nadále stávající rektor Petr Štěpánek

Datum 27.10.2017

Akademický senát VUT v Brně na dnešním zasedání zvolil kandidáta na funkci rektora pro funkční období 2018–2022. Tím se stal stávající rektor brněnské techniky Petr Štěpánek, který tak po jmenování do funkce prodlouží své dosavadní čtyřleté funkční období. Pro jeho zvolení hlasovalo 21 z 22 přítomných senátorů.

Během stávajícího funkčního období Petra Štěpánka se podařilo uvést do provozu laboratorní komplex CEITEC VUT v blízkosti Technologického parku, dokončit rekonstrukci výškové budovy A1 Fakulty strojního inženýrství nebo areálu Purkyňova 118, ve kterém sídlí Fakulta chemická, Ústav soudního inženýrství a Institut celoživotního vzdělávání VUT v Brně. Přestože se během čtyř let podařilo úspěšně dokončit tyto náročné stavební projekty, Petr Štěpánek dodává: „I nadále zastávám názor, přestože vedu Ústav betonových a zděných konstrukcí, že peníze by se měly investovat spíš do lidí, než do betonu. Jsou to právě šikovní zaměstnanci a studenti, kteří posouvají naši největší technickou univerzitu dál. A já jsem přesvědčen, že VUT má celou řadu skvělých osobností,“ uvedl Petr Štěpánek, který v dnešní volbě neměl vyzyvatele.

Ve funkčním období Petra Štěpánka se také podařilo spustit VUT Junior (technickou univerzitu pro děti), nebo náborovou kampaň Sem patřím, jež cílí na přilákání žen ke studiu technických oborů, a za kterou VUT získalo ocenění EUPRIO Award 2017 pro nejlepší marketingový počin evropské univerzity. I nadále ale zůstává klíčovou oblastí brněnské techniky vzdělávání. „Vedeme si statistiky studentů a absolventů a mohu s klidným svědomím potvrdit, že nevychováváme studenty k nezaměstnanosti. Velké procento našich absolventů pracuje v oboru. Po třech měsících od ukončení studia jich má práci téměř 90 %. V 50 % mají zaměstnání už během svého studia,“ popisuje zájem o studenty technických oborů nový kandidát na funkci rektora pro období únor 2018 až leden 2022.

V nadcházejícím čtyřletém funkčním období by se rektor VUT chtěl zaměřit mj. na větší internacionalizaci školy, podporu projektového řízení a také na větší otevřenost a vstřícnost rektorátu VUT vůči fakultám a součástem. Velkou výzvou jsou také povinnosti spojené s novelou vysokoškolského zákona, přičemž v roce 2018 plánuje brněnská technika podat žádost o institucionální akreditaci.

Vysoké učení technické v Brně

 

Kdo je prof. RNDr. Ing. Petr Štěpánek, CSc., dr. h. c.?
rektor VUT v Brně a vedoucí Ústavu betonových a zděných konstrukcí na Fakultě stavební
Profesor Štěpánek se narodil 2. dubna 1953. Absolvoval Fakultu stavební Vysokého učení technického v Brně a rovněž Přírodovědeckou fakultu Masarykovy univerzity. Jeho odbornou specializací je matematické modelování betonových a zděných konstrukcí, interakční úlohy, modely podloží, sanace, rekonstrukce staveb a rovněž vývoj a aplikace moderních materiálů pro betonové konstrukce. V letech 2003 až 2010 byl děkanem Fakulty stavební VUT v Brně, později se stal prorektorem. V roce 2014 byl poprvé zvolen rektorem této největší technické univerzity v České republice. Zároveň působí jako vedoucí Ústavu betonových a zděných konstrukcí na stavební fakultě brněnské techniky. Publikuje v odborných časopisech a je držitelem několika patentů, užitných i průmyslových vzorů v oblasti stavebnictví. Rovněž je členem celé řady vědeckých a odborných společností.
Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář