Osvětlování vstupuje do digitální éry

Datum 01.11.2017

Digitalizace dnes probíhá na všech frontách, z novin na portály, z papíru do tabletu, ze spojitého signálu do jedniček a nul. A osvět­lování není žádnou výjimkou.

Samozřejmě tu zůstávají hlavní parametry jako výkon, barva světla a světelný tok. Také požadavky na osvětlení z hlediska účelu osvětlení, z hlediska hygienických a technických norem a z hlediska úspor jsou dnes známé a jasně definované. LED technologie, to už je dnes každodenní realita, ale jak ušetřit ještě o fous víc?

Součástí moderního osvětlení je stále více elektroniky a řídicích prvků, neboť právě reakce na skutečné požadavky osvětlení v prostoru a čase jsou dalším milníkem k úspoře. Tedy svítíme pouze tam, kde je potřeba, a když je potřeba. V momentě, kdy používáme úsporné LED osvětlení a zdánlivě už není jak a kde ušetřit, nám chytré řízení dokáže další desítky procent spotřebované energie uspořit. Řídicí systémy, které vyhodnocují přítomnost osob, míru denního svět­la a na základě toho upravují parametry umělého osvětlení, jsou dnes integrovány do řízení celých budov – spolupracují s žaluziemi, klimatizací nebo požár­ním systémem. V menším měřítku místností či domácností pak hovoříme o tzv. smart řešeních či smart home odvětví.

  • Úspora energie díky detekci přítomnosti osob
  • Automatické zapnutí/vypnutí osvětlení díky senzoru pohybu nebo přítomnosti osob
  • Manuální stmívání a zapínání
  • Vypnutí stand-by režimu detektorem pohybu nebo přítomností osob.

Nikoho dnes nepřekvapí, že světlo se dá ovládat dálkovým ovladačem, tabletem či mobilem. Takovou bránou mezi svítidlem a digitální komunikací je DALI předřadník, doplněn o DALI řídicí jednotku (DALI PCU). Dokáže řídit až 25 svítidel, až 4 DALI PCU mohou být zapojena paralelně a automaticky se synchronizují. Lze tedy využít až 4 ovládacích míst pro ovládání až 100 svítidel, například v kancelářích nebo konferenčních místnostech v závislosti na přítomnosti osob.

Konkrétním příkladem takové instalace může být svítidlo LED Panel DALI, 600×600 mm s životností až 50.000 hodin. Je to náhrada tradičního svítidla 4 x 18 W, tedy se světelným tokem 4.000 lumenů, a cenou od 2.850 Kč (bez DPH a PHE, velkoobchodní cena). Panely DALI se dají pořídit v rozměrech čtverce i obdélníku, ve třech teplotách chromatičnosti a dokonce s UGR<19.

Co se týká samotné instalace, toto univerzální svítidlo má 4 varianty montáže. Lze jej zavěsit pomocí sady na zavěšení, vsadit do kazetových stropů, po­mocí klipů umístit do sádrokartonového stropu anebo se dají také přisadit pomocí tzv. Surface Mount Kit. Skrom­ný, ale vkusný design v podobě velmi tenkého hliníkového těla a orámování v mat­né bílé barvě umož­ňuje použít LEDVANCE® Panel na místech denního setkávání jako jsou právě kanceláře, kon­ferenční místnosti, recepce a vstupní haly.

Více informací na www.osram.com/dalipcu nebo www.ledvance.cz
Dny teplárenství 700 x 200 px

Napsat komentář