Neuralink je plán Elona Muska na propojení lidského mozku s umělou inteligencí

Datum 16.11.2017

Výkonný ředitel Tesly a SpaceX Elon Musk uvedl, že jeho nejnovější společnost Neuralink pracuje na propojení lidského mozku s rozhraním počítače. Neuralink se snaží dostat na trh produkt, který může pomoci s některými těžkými poruchami mozku v důsledku mozkové mrtvice, rakoviny, Parkinsonovy a Alzheimerovy choroby, ALS a pod. A to je jen začátek…

­­Koncept Neuralinku je mimořádně pokrokový. Zahrnuje tzv. Neural Lace (neurální krajku), což je ultratenká síť implantovaná do mozku, která se skládá z elektrod schopných monitorovat funkce mozku a dokáže vytvořit rozhraní mezi mozkem a počítačem. Vložení této neurální krajky do mozku se bude provádět pomocí malé jehly, která tuto velmi jemnou síťku do mozku zavede. Postupně bude krajka přijata jako součást mozku a bude s ním koexistovat. Vědci pracující s neurální krajkou již testovali podobnou strukturu sítě na živých myších – po aplikaci do mozku se kolem krajky začaly tvořit nové buňky.

Tyto elektrody pak umožňují nahrát nebo stáhnout myšlenky bezdrátovým spojením do počítače. Krajková metoda představuje napodobení vrstev mozku s umělou inteligencí. Vrstvy jsou vytvořené elektronickou síťkou, zařízením tak malým, že ho lze implantovat pomocí jehly. Zařízení se poté propojí s počítačem a zajistí přenos informací z mozku do vnějšího přístroje. K dosažení tohoto propojení nyní potřebují vědci Neuralinku zjistit, jakým způsobem mozek informace ukládá. Poté bude možné, aby neurální krajka nahrála informace ve správném formátu tak, aby je mozek dokázal přečíst.

Neurální krajka již byla chemiky testována na myších, po aplikaci do mozku se kolem krajky začaly tvořit nové buňky. Toto polomechanické přijetí a akceptování buňkami mozku je jistě pro novou vizi Elona Muska povzbudivé a nadějné. Neurální implantáty jsou již v medicíně skutečností: přibližně 150 000 lidem s Parkinsonovou chorobou byly do mozku implantovány stimulátory, které posílají pravidelné impulsy elektřiny skrze mozkovou tkáň, aby kontrolovaly třesy pacientů. Vědci nyní experimentují s těmito zařízeními pro léčbu deprese a dalších neuropsychiatrických onemocnění. Někteří pacienti s epilepsií mají také nový typ implantátu, který v jejich mozku kontroluje příznaky nadcházejících záchvatů a vysílá stimulační impulzy k jejich odvrácení.

Muskova neurální krajka by pravděpodobně byla navržena tak, aby nejprve léčila nějakou chorobu; jinak je těžké si představit, že by tato technologie získala schválení regulačních úřadů. Nicméně její koncept příliš nepřipomíná existující stimulátory mozku, ale spíše je jako experimentální rozhraní mozku a počítače (BCI), které zaznamenává signály moz­ku a používá informace k ovládání externích zařízení, jako jsou počítačové kur­zory a robotické končetiny. Tyto BCI implantáty jsou slibné v tom, že by mohly dávat větší autonomii osobám s různým ochrnutím.

Pomoc paralyzovaným lidem ale zdaleka není jediným posláním Neuralinku. Musk je přesvědčen, že lidé potřebují zefektivnit své mozky a přidání další vrstvy z důvodu zvýšení inteligence bude v budoucnu nutnost k tomu, abychom mohli daleko lépe soutěžit se stále vyspělejší umělou inteligencí, která podle něj může představovat hrozbu pro lidstvo.

Kdo za tímto projektem stojí?

  • Philip Sabes, profesor Kalifornské univerzity v San Francisku, jehož laboratoř pracovala na rozhraní mozku a stroje.
  • Ben Rapoport, neurochirurg, který má rovněž doktorát v oboru elektrotechniky a informatiky na MIT.
  • DJ Seo, vědec, který při studiu na UC Berkeley navrhl nový koncept rozhraní mozku a stroje.
  • Paul Merolla, designér, který sestrojil více než deset čipů navržených podle struktury a funkce mozku.
  • Vanessa Tolosa, výzkumná pracovnice biokompatibilních materiálů v Lawrence Livermore National Laboratory.
  • Max Hodak, vědec, který pracoval na technologii rozhraní mozku a stroje na univerzitě Duke.
  • Tim Hanson, výzkumný pracovník v centru pro senzory a pohybové části na univerzitě v Berkeley.
  • Tim Gardner, docent biologie na Bostonské univerzitě, který pracoval na implantaci rozhraní mozku a počítače u ptáků.
  • Elon Musk, vizionář a mimo jiné také CEO Tesly a SpaceX, který má v Neuralinku rovněž funkci CEO. Před dvěma lety také investoval do start-upu Vicarious, zabývající se umělou inteligencí.
Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář