Čtyřistametrový objekt letící naší Sluneční soustavou má tvar doutníku

Datum 22.11.2017

Astronomové potvrdili, že objekt, který nedávno proletěl v relativní blízkosti naší planety, se pohyboval ve vnější části naší sluneční soustavy. Jedná se o první mezihvězdný asteroid, který byl kdy zpozorován. A rozhodně nevypadá jako žádný objekt, který jsme v našem kosmickém okolí kdy viděli. Následná pozorování, která byla podrobně popsána Evropskou jižní observatoří, zjistila, že asteroid je tmavý a načervenalý, podobně jako objekty ve vnější sluneční soustavě. Kolem něj není žádný plyn ani prach, jako u komet. Jeho tvar je protáhlý a dlouhý a vypadá jako cigáro. Je dlouhý 400 metrů a jeho šířka je zhruba 10x menší, co je na takový vesmírný objekt nezvyklý tvar. Žádný doposud známý asteroid nebo kometa takovýto tvar neměla.

Astronomové si také myslí, že tento objekt – přezdívaný “Oumuamua”, což je havajský “posel, který k nám byl vyslán z dávné minulosti”- cestoval dlouhé miliony let, než se dostal do naší sluneční soustavy. Zdá se, že přiletěl ze směru v souhvězdí Lyra, ale přesný původ tohoto, svým tvarem zvláštního asteroidu, je stále neznámý. Další odpovědi by mohly přijít brzy, protože Hubbleův vesmírný dalekohled tento týden Oumuamuu pozoruje.

“Naším plánem je tento objekt sledovat do konce roku, abychom mohli získat co nejlepší možný průzkum tohoto tělesa a zjistit, odkud pochází,” uvedla Karen Meechová, vedoucí autorka studie na Institutu astronomie na Havaji.

Oumuamua byla poprvé spatřena 19. října astronomovy pracující s teleskopem Pan STARRS na Havaji. Dalekohled se používá pro skenování oblohy na předměty obíhající poblíž Země a hledá všechny možné objekty, které by mohly ohrozit naši planetu. Tým z Pan STARRS pokračoval v pozorování objektu a na základě svých měření si byl docela jist, že sledují první mezihvězdný asteroid. Až dosud nebyl takový vzdálený návštěvník nikdy předtím viděn, takže pozorovatelé po celém světě začali sledovat i objekt, aby vypočítali cestu a zjistili jeho tvar.

Mezihvězdné asteroidy jsou považovány za odpadlíky z jiných planetárních systémů. Takové mezihvězdné objekty poměrně často prolétávají naší Sluneční soustavou, ale obvykle se pohybují příliš rychle a jsou obvykle příliš malé, abychom je zpozorovali. S Oumuamuau měli astronomové štěstí: asteroid vstoupil do naší sluneční soustavy pod úhlem, směrem ke Slunci, a poté proletěl kolem Země na své cestě zase pryč ze sluneční soustavy. To dalo astronomům možnost zachytit je pomocí pozemních dalekohledů. Poté, co se asteroid poprvé objevil, v následujícím týdnu a půl jej sledovaly desítky observatoří po celém světě. Rychlost byla rozhodující, protože Oumuamua se postupně od nás oddaluje a každým dnem se také zmenšuje jeho viditelnost.

Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář