100 MW baterie za 100 dnů – Musk dodržel slib Australanům

Datum 24.11.2017

V září tohoto roku Elon Musk slíbil vyřešit australskou energetickou krizi vybudováním stomegawatové baterie za sto dnů. Jeho věta “100-megawatt battery in 100 days – or it would be free”, což v překladu znamená “100 megawatová baterie za 100 dnů – nebo zdarma”, ve které slibuje dodat tak obrovskou baterii za 100 dnů od podpisu smlouvy, vzbudila ve světě velký zájem médií. Včera, 23. listopadu, méně než 3 měsíce po podepsání kontraktu a za daleko kratší dobu, než zněl jeho slib, společnost Tesla dokončila stavbu bateriového úložiště, která bude zásobovat elektřinou jižní Austrálii.

Baterie pro větrné elektrárny

Tato bateriová sada Tesla Powerpack je zároveň tím největším projektem bateriového úložiště na světě. Tesla začala začala včera tuto bateriovou sadu testovat a vstoupila tak do fáze “regulačního testování” před oficiálním předáním dne 1. prosince 2017, podle prohlášení místního úřadu. Tisková zpráva dále dodává, že sady Tesla Powerpacks, napojené na větrné elektrárny provozované australskou společností Neoen’s Hornsdale, jsou nyní nainstalovány přímo na místě. Fáze testování zajistí, že baterie bude optimalizována a bude splňovat požadavky AEMO (operátora australského trhu s energií) a australské vlády.

Hráčů bylo na počátku více

Šéf Tesly Elon Musk tuto nabídku udělal v březnu na Twitteru, kde slíbil dodat 100MW baterii do 100 dnů od podpisu smlouvy. A pokud slib nedodrží, dodá ji Austrálii zcela zdarma. Premiér Jižní Austrálie Jay Weatherill v té době řekl, že vláda měla asi 91 mezinárodních uchazečů o bateriový projekt. Nakonec na svém Twitteru napsal, že Tesla dodala největší baterii a sázku vyhrála.

500 dolarů za 1kWh

Odčítání začalo na konci září poté, co společnost uzavřela dohodu s vládou jižní Austrálie. Odhaduje se, že tato instalovaná baterie stojí více než 50 milionů dolarů, což v přepočtu na 1 kWh dělá něco přes 500 dolarů. Elon Musk v rozhovoru s Australskou rozhlasovou společností uvedl, že jeho druhé největší bateriové úložiště má kapacitu 30 MW – což znamená, že baterie v Austrálii je přes třikrát větší než další projekt Tesly.

“Největší lithium-iontová baterie na světě bude důležitou součástí našeho energetického mixu a vysílá tu nejjasnější zprávu, že jižní Austrálie bude lídrem využívání energie z obnovitelných zdrojů s bateriovými úložišti,” uvedl Jay Weatherill v tiskové zprávě . “Za tak krátký čas bylo uděláno obrovské množství práce na tomto projektu.”

Očekává se, že tento projekt zcela vyřeší energetické krize, kterým jižní Austrálie v posledních několika letech čelila. Je pravděpodobné, že tento model může být použit i pro provincii Victoria. Je také historickým milníkem v cestě k čisté energii a životnímu prostředí. Austrálie je světovým lídrem v kampani zaměřené na výrobu elektřiny z obnovitelné energie. Podle nedávné zprávy, nedávno zavřela poslední tepelná elektrárna spalující uhlí v jižní Austrálii.

Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář