SCA systém se uplatní v nejdigitalizovanější celulózce světa

Datum 18.12.2017

Společnost ABB nedávno získala zakázku na dodávku kompletních digitálních systémů a řešení ABB Ability™ pro rozšíření celulózky SCA v Östrandu, které patří mezi vůbec největší investice
v průmyslových dějinách Švédska.

SCA je přední dřevařská a papírenská skupina se sídlem v Sundsvallu ve Švédsku. V roce 2015 společnost SCA zahájila rekonstrukci celulózky s cílem dokončit ji do června 2018. Po rekonstrukci se zdvojnásobí výrobní kapacita a zdejší výrobní linka na bělenou kraftovou celulózu z  jehličnanového dřeva bude největší na světě.

Jeden automatizační systém pro celý proces

ABB v roce 2016 dodala pro celulózku digitální automatizační platformu ABB Ability 800xA . Dodávka zahrnovala plně integrované řídicí a monitorovací centrum téměř pro celý výrobní proces, s kompletním přehledem procesů a s možností přizpůsobit ergonomii a pracovní prostředí pro každého operátora.

Vedle integrovaného řízení procesů a energetického monitorování jsou součástí dodávky ABB pro projekt v Östranu také transformátory, motory, frekvenční měniče a pohonné systémy pro velké úseky celulózky.

Další vylepšení díky pokročilému systému řízení procesů APC (Advanced Process Control)

ABB nyní v celulózce instaluje ABB OPTimize800, pokročilý systém řízení procesu, který umožňuje řízení výroby podle různých klíčových poměrových ukazatelů, jako jsou například snížení nákladů na suroviny a energii, emisní limity a další.

Advanced Process Control ABB umožní dosáhnout nejvyšší produktivity a maximalizuje výrobní tok v celém závodě k zajištění správné kvality a minimální spotřeby energie.. Tyto funkce jsou zaintegrované do každého operátorského prostředí, které operátorům v reálném čase poskytuje podporu při rozhodování. Díky tomu mohou výrobní závod řídit nejoptimálnějším způsobem.

Získání větší hodnoty ze stávajících dat

Systém bude monitorovat a optimalizovat řídicí procesy pro promývání celulózy, kyslíkovou delignifikaci, bělení, kaustifikaci a odpařování. S využitím informací dostupných v 800xA dokáže systém přizpůsobit multifunkční řízení pomocí řady proměnných. Výsledkem je optimální řízení uvedených procesních oblastí.

Aby období přenastavení systému bylo co nejkratší a aby při změně kvalitativních parametrů pro nový výrobní cyklus byla zajištěna správná kvalita, obsahuje systém také řízení receptur a následné funkce, které slouží ke sledování stavu celulózy v průběhu procesu.

Kompletní řízení procesů zajistí operátorům vyšší bezpečnost a lepší informovanost. Operátoři totiž uvidí, jak systém bude řídit závod v blízké budoucnosti. Budou mít tak úplný přehled o tom, co se děje a budou moci řídit výrobní závod kontrolovaným a bezpečným způsobem.

Budoucnost produktivity je digitální

Díky využití systému ABB Ability 800xA jako digitální platformy pro celou aplikaci a díky její integraci do jediného systému získává operátor dokonalý nástroj pro efektivní výrobu, který navenek vypadá podobně jako běžný systém pro řízení procesů.

Tato nejmodernější technologie přispěje k tomu, že SCA Östrand bude jednou z nejvíce integrovaných a digitalizovaných celulózek na světě. Zároveň bude moci neustále aktualizovat systém pomocí nejmodernějších technologií pro zajištění konkurenceschopnosti její činnosti do budoucna.

ABB (ABBN: Six Swiss Ex) je lídr a průkopník v oborů elektrotechnických výrobků, robotiky a pohonů, průmyslové automatizace
a energetiky. Zákazníci ABB pocházejí z odvětví energetiky, průmyslu, dopravy a infastruktury z celého světa. V návaznosti na více než 125 let tradice inovací dnes společnost ABB tvoří budoucnost průmyslové digitalizace a je hybnou silou energetické a čtvrté průmyslové revoluce. ABB působí ve více než 100 státech a má přibližně 136 000 zaměstnanců. www.abb.com
Dny teplárenství 700 x 200 px

Napsat komentář