Nová alternativa ke kolonoskopii je stejně snadná jako spolknutí pilulky

Datum 20.12.2017

Pacient spolkne kapsli PillCam Colon 2, vybavenou dvěma mikrokamerami na obou koncích. Jakmile kapsle prochází zažívacím traktem, kamery zachycují obraz a přenáší jej bezdrátově do rekordéru, který pacient nosí na opasku.

Jako první tuto nejnovější alternativu nabízí za příplatek univerzitní nemocnice Loyola Medicine v Chicagu. Stejně jako nepříjemná kolonoskopie, může tento nový způsob vy­še­tře­ní identifikovat výrůstky polypů. Bě­hem standardní kolonoskopie je flexibilní trubka lékařem vložena do ko­nečníku a vedena až do tlustého střeva. Kamera na konci kolonoskopu umožňuje vizualizaci polypů, které v případě kdy nejsou včas odstraněny se můžou změnit na rakovinový nádor. Standardní kolonoskopie je bezpečná a doposud byla jediným způsobem pro zjišťování rakoviny tlustého střeva. Nicméně, pro mnohé pacienty je tato procedura velmi nepříjemná.

Nový způsob zjišťování polypů ve střevech obnáší jen spolknutí elektronické kapsle a zapití vodou. Poté, co je kapsle na jedno použití z těla vyloučena, spláchne se do záchodu. Pacient pouze svému lékaři vrací rekordér se všemi potřebnými daty. Pokud je nalezen polyp, pak už pacient podstoupí kolonoskopii k jeho odstranění.

Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář