Nejlepším technickým projektem roku 2017 je unikátní vodní elektrárna s vírovou turbínou z VUT

Datum 09.01.2018

Cenu Inženýrské akademie za vynikající realizovaný technický projekt získal kolektiv Odboru fluidního inženýrství Viktora Kaplana Fakulty strojního inženýrství VUT v Brně pod vedením profesora Františka Pochylého. Odborná porota ocenila instalaci nového typu vírové turbíny na malé vodní elektrárně Želina u Kadaně. Tato turbína vyvinutá na VUT dokáže efektivně a ekonomicky využívat i malé spády vody pro výrobu elektrické energie a může se stát impulzem pro další rozvoj malých vodních elektráren v České republice.

Rozvoj malých vodních elektráren má pro Českou republiku velký potenciál, protože míst pro jejich rozvoj je v zemi dostatek a investice není tak náročná jako u velkých vodních děl. Násosková vírová turbína, vyvinutá na VUT, umožňuje získávat energii na jezech, starých náhonech nebo dokonce v tepelných elektrárnách při využití chladicí nebo odpadní vody – tedy na místech s nízkým spádem vody, kde dosud vodní energie získávána ve větším rozsahu nebyla.

„Naše snaha vyvinout nový typ turbíny pro vodní toky s nízkým spádem začala už v roce 2000. Cena Inženýrské akademie je tak oceněním sedmnácti let práce celého kolektivu zaměstnanců, ale i doktorandů a studentů odboru fluidního inženýrství V. Kaplana,“ popsal vedoucí výzkumného týmu František Pochylý z Odboru fluidního inženýrství Viktora Kaplana FSI VUT v Brně. Vírová turbína je zcela novým typem turbíny, v České republice získala patentovou ochranu.

Díky spolupráci brněnských výzkumníků s průmyslovými partnery, především se společností ČEZ, byl návrh násoskové vírové turbíny doveden až k realizaci. Turbína od července 2016 funguje na malé vodní elektrárně Želina. Jedná se o světovou premiéru této koncepce nízkonákladové vírové turbíny, která je určena pro říční elektrárny.

„Naše měření ve fázi vývoje turbíny ukazovaly, že budeme schopni dosáhnou výkonu požadovaného investorem, a to potvrdil i reálný provoz. Turbína má také vyšší průtočnost, je tedy schopná vyvinout vyšší výkon i na říčních tocích od spádu jednoho metru. Její výhodou je také jednoduchost a nízké investiční náklady, takže je vhodná zejména pro malé investory,“ popsal František Pochylý.

Jeho tým už jedná o instalaci vírové turbíny na dalších místech v České republice a v přípravě je instalace v Indii, o kterou projevila zájem tamní společnost.

Právě toto historicky první uvedení násoskové vírové turbíny do praxe ocenila Inženýrská akademie nejvíce a udělila na ni výzkumníkům ocenění za rok 2017. Turbíny si čeští hodnotitelé všimli už před devíti lety – v roce 2008 kolektiv získal Čestné uznání Inženýrské akademie ČR.

 

Technická specifikace turbín na malé vodní elektrárně Želina

Typ turbíny Vírová násosková
Efektivita zpracování hydropotenciálu až 85 %
Instalovaný výkon 2 x 14,5 kW
Spád 1,9 – 2,4 m
Kapacita celkového průtoku oběma turbínami 2 m3/s
Dny teplárenství 700 x 200 px

Napsat komentář