Apple pošle do americké ekonomiky 350 miliard dolarů

Datum 23.01.2018

Apple ve své tiskové zprávě z minulého týdne uvádí, že během příštích pěti let hodlá ve Spojených státech utratit až 350 miliard dolarů. Ty bude postupně stahovat ze svých zahraničních aktivit. Kromě nového kampusu, který loni otevřel v Cupertinu, chce dát práci dalším 20 tisícům zaměstnanců. Jen na daních z takovéto částky zaplatí Apple téměř 40 miliard dolarů.

Apple také uvedl, že v následujících pěti letech vynaloží více než 30 miliard dolarů na kapitálové výdaje. Asi 10 miliard dolarů z těchto kapitálových výdajů představují investice do amerických datových center. Dále uvedl, že v rámci inovačního fondu vynaloží 5 miliard dolarů, což je výrazné navýšení z původního plánu investovat do tohoto fondu pouze 1 miliardu dolarů, šéf Applu Tim Cook oznámil minulý rok v pořadu Mad Money americké televizní stanice CNBC.

Apple, který má 40letou historii ve vzdělávání, také plánuje urychlit své úsilí podpořit v Americe vzdělávání v oblasti programování a kódování, stejně jako programy zaměřené na vědu, technologie, inženýrství, umění a matematiku. To označuje zkratkou STEAM (Science, Technology, Engineering, Arts, Math). Jen ekonomika související s iOS aplikacemi vytvořila v Americe více než 1,6 milionu pracovních míst a v loňském roce vygenerovala pro vývojáře těchto aplikací příjmy ve výši 5 miliard dolarů. S poptávkou po kódovacích dovednostech, které jsou silnější než kdy předtím, je podle serveru code.org v současné době v USA více než půl milionů neobsazených pozic odborníci předpovídají, že do roku 2020 bude nabídka volných pracovních míst o 1,4 milionu vyšší než uchazečů, kteří jsou k těmto pozicím kvalifikováni.

Tvorba pracovních míst bude zahrnovat jak přímé zaměstnání u Applu, tak i práci u dodavatelů a v oblasti tvorby aplikací, které již teď má obrovský růst (vývojáři aplikací si loni vydělali 26,5 miliardy dolarů). Oznámení z minulého týdne naznačuje, že Apple má stále stovky miliard dolarů v hotovosti. Společnost by mohla tyto peníze vynaložit také na zpětné odkupy jejich akcií, na dividendy nebo akvizice nebo další projekty.

Toto oznámení společnosti je mimo jiné také důsledkem politického tlaku Bílého domu na velké technologické společnosti. V roce 2016 nově zvolený americký prezident Donald Trump veřejně vyzval Apple, aby se nespoléhal na svůj čínský dodavatelský řetězec a přiměje Apple k výstavbě mnoha velkých výrobních závodů ve Spojených státech. Akcie společnosti Apple na tuto zprávu reagovaly poskočením o 0,3%, což je navýšení hodnoty společnosti o dalších 5 miliard dolarů.

Kompletní tisková zpráva je na Apple.com
Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář