Chytré budovy mají svůj potenciál

Datum 29.01.2018

Trh s chytrým bydlením může mít v roce 2020 hodnotu až 730 miliard dolarů. Díky rostoucí míře digitalizace nebyla poptávka po chytrých řešeních nikdy vyšší. Průzkum firmy Frost & Sullivan naznačuje, že mezi lety 2012 a 2020 dojde na trhu s propojenými technologiemi pro chytré bydlení k téměř trojnásobnému růstu z 250 miliard na 730 miliard dolarů, přičemž necelou třetinu by měly tvořit chytré domácnosti. Očekává se, že poroste i evropský trh, a to okolo 54 procent (CAGR*) s více než 45 miliony chytrých domácností do roku 2020.

Nabídka ABB Ability™ přináší propojená a softwarově řízená řešení, formuje vývoj inteligentních budov prostřednictvím energeticky efektivních technologií budoucnosti, které se snaží dosáhnout větší míry pohodlí, bezpečnosti a účinnosti.

Od zábavných prvků až po měření energií, bezpečnostní systémy a osvětlení – společnost ABB vyvíjí řadu řešení, jež reagují na změny v dnešním propojeném světě.

Mozaiq – společná online platforma od společností ABB, Bosch a Cisco

Tato rostoucí poptávka však vyústila ve fragmentaci trhu. Aby mohla být domácnost skutečně chytrá, musí být všechny spotřebiče a systémy, od pračky až po vytápění a rolety, schopné si jednoduše a bezpečně vyměňovat data, a to nejen mezi sebou, ale se všemi druhy chytrých zařízení, která nabízejí asistenční a bezpečnostní služby pro domácnost.

Z tohoto důvodu se společnost ABB rozhodla investovat do projektu mozaiq – otevřené a bezpečné online platformy, jež propojuje zařízení spotřebitelů s nejrůznějšími službami a umožňuje vzájemnou komunikaci chytrých technologií všech poskytovatelů. Společnými zakládajícími členy platformy mozaiq jsou kromě ABB také společnosti Bosch a Cisco, jejichž cílem je pomoci výrobcům nejrůznějších zařízení a značek vytvořit přívětivé prostředí pro uživatele internetu věcí.

Čím jsou technologie komplexnější, tím více rostou požadavky na jednoduchost. Lidé, kteří v chytrých domácnostech žijí, nechtějí při používání propojených zařízení řešit jejich technickou kompatibilitu. Chtějí mít ovládání řady služeb, od energií až po bezpečnost a zábavu, na dosah ve svých chytrých telefonech a tabletech,“ uvedl Mike Mustapha, Group Executive Vice President Marketing, Sales and Commercial Operations, divize Elektrotechnické výrobky.

ABB volá po větší spolupráci napříč sektorem

Podle představitelů ABB musí být chytré domácnosti a technologie budov přínosem pro všechny bez rozdílu. Protože mají potenciál změnit životy celé společnosti.

„Pokud ovšem chceme odhalit jejich skutečný potenciál, musíme jako odvětví spolupracovat, abychom dosáhli široké dostupnosti těchto technologií. To je důvod, proč jsme se stali jedním ze spoluzakladatelů platformy mozaiq: abychom pomohli společnostem vyrábějícím produkty z oblasti internetu věcí vytvořit systém umožňující vzájemnou komunikaci těchto produktů a urychlili vývoj služeb na ně napojených,“ tvrdí Mike Mustapha.

Užší spolupráce je důležitá i v oblasti inteligentních budov, kde standardy otevřené komunikace, jako je KNX, přispívají k lepší konektivitě a většímu komfortu uživatelů.

Inteligentní budovy musí být schopné reagovat na zvyšující se poptávku po energeticky efektivních řešeních. Stejně jako se spotřebitelé snaží snížit své účty za energie a redukovat svou ekologickou stopu, musí i majitelé budov víc než kdy předtím myslet na snižování nákladů a lepší energetickou účinnost.

Inteligentní budovy snižují energii až o 50 procent

Chytré budovy přesně toto nabízí, protože dokáží omezit spotřebu energií až o 50 %. Spojením nejmodernějších technologií a chytrého designu lze tedy vytvořit prostory, které budou sloužit svým uživatelům a zároveň budou inteligentní a efektivní i z hlediska nákladů.

Díky internetu věcí jsou v oblasti řízení budov možné obrovské technologické kroky směrem vpřed. Rostoucí počet IP zařízení a senzorů, které dokáží měřit například teplotu, jas a CO2, vedl k nástupu nové technologie, jež zlepšuje řízení spotřeby energie. Společnost ABB nabízí vše od KNX senzorů a ovládání vytápění, ventilace a klimatizace přes běžné a nouzové osvětlení až po řízení a měření spotřeby energie, zabezpečení a požární bezpečnost. To vše s cílem dosáhnout lepšího využití a přispět k vyššímu komfortu uživatelů.

„Aby byly všechny budovy, které stavíme, skutečně inteligentní, musí splňovat potřeby lidí, kteří je budou využívat. Ať už se jedná o kanceláře, hotely, nemocnice nebo běžné domácnosti, musíme nové technologie přijmout a vyvinout společnou platformu umožňující jejím uživatelům plně využívat všech výhod, jež nabízejí. Tímto způsobem můžeme vytvořit budovy, které budou udržitelné do budoucna,“ dodal Mike Mustapha.

 

Výstava Volty 700 x 200 px

Komentáře k článku (1)

  1. Dobrý den tyhle energeticke budovy se asi nevztahují na Českou republiku, třeba na Prahu a další větší města? Ani tak nevím jaký by měli přínos pro budoucnost? Jako třeba využití přírodních zdrojů energii, v článku je to tak nějak nevysvětleno. Třeba v tomhle článku https://www.eurobydleni.cz/blog/most-8211-m-sto-s-budoucnosti-/3/ se píše že Most je město budoucnosti ale nedokážu si představit jaké by takové chytré budovy měli pro takové město využití. Protože budoucnost je hodně objektivní slovo.

Napsat komentář