Měřením k informacím o stavu zařízení

Datum 01.02.2018

Společnost ENGIE Services a.s. provádí měření a diagnostiku kabelů a také diagnostiku na elektrických strojích, jako jsou například transformátory nebo synchronní motory 6kV.

Pro měření a zkoušky zvýšeným napětím 0,1Hz, měření tg δ a také parciálních výbojů je využívána především měřící technika firmy BAUR. Technika je špičkou ve své oblasti a je velmi užitečným pomocníkem při zjišťování stavu zařízení. Samotné měření obyčejně probíhá v technologické odstávce zařízení dle požadavku zákazníka, cílem je přizpůsobit se zákazníkovi v co největší míře.

Je trendem dnešní doby věnovat diagnostice zařízení zvýšenou péči, kdy je možno konstatovat stav měřeného zařízení a predikovat vývoj do budoucna. Péče o zařízení se pak odráží ve snížení nákladů při neočekávaných poruchách a nehodách zařízení a umožňuje mimo jiné zefektivnění provozu technologických celků, což ocení především ekonomové a majitelé.

Vzhledem k tomu, že s námi často jednají i obchodní pracovníci a manažeři firem, kteří se v dané problematice detailně neorientují, rádi jim vysvětlíme, jaké veličiny a proč měříme. Toto se týká zvláště měření parciálních výbojů, které se praktikuje ve větším rozsahu až v posledních letech v přímé souvislosti s nástupem dostupné mobilní techniky.

Co jsou parciální výboje? Dle definice ČSN se jedná o elektrické výboje, které přemosťují jen částečně izolaci mezi elektrodami, jež jsou na různých potenciálech. Jejich hlavním znakem jsou destruktivní účinky na izolačním systému. A to je odpověď na otázku, proč se parciální výboje měří, vzhledem k tomu, že tyto účinky snižují spolehlivost a životnost zařízení.

Mezi zajímavé referenční zakázky patří diagnostika na synchronních motorech 6 kV, kterými společnost Innogy Gas Storage s.r.o. (dříve RWE) pohání boxerkompresory pro vtlačování a těžbu zemního plynu ve svých podzemních zásobnících na jižní Moravě.

V jaderné elektrárně Temelín byla provedena komplexní diagnostika kabelů 6kV ve směru NTKS – HVB2 po jejich výměně.

Na základě požadavku od zákazníka LE-CO, jednoho z nejvýznamnějších výrobců šunky a masných specialit na českém trhu, byla provedena diagnostika transformátorů TR 2 a TR 3 pro zjištění stavu vinutí a predikci vývoje, neboť transformátory v provozech s vysokou spotřebou chladu bývají často přetěžovány.

Cílem ENGIE je najít pro zákazníky optimální řešení na míru, ať už se jedná o měření nebo například o termín realizace, kdy se přizpůsobíme požadavkům zákazníka – víme, že každá odstávka zasahuje negativně do chodu firmy.

Měření a vyhodnocení provádí pracovníci oddělení „Revize a měření“ z divize Energetická infrastruktura, kteří jsou vybaveni technickými znalostmi a pravidelně školeni pro tuto sofistikovanou činnost a podávají svým zákazníkům informace nejen v podobě protokolů, ale při neformálních rozhovorech i formou srozumitelnou laikům, neboť ne každý se v této problematice orientuje.

www.engie.cz/diagnostika
ENGIE je jeden z předních světových dodavatelů energií a řešení v oblasti technické infrastruktury a energetických služeb v energetice, průmyslu a správě budov. V České republice ENGIE nabízí projektové a energetické poradenství, elektroinstalace v průmyslu a energetice, technologie inteligentních budov, realizace investičních celků, inženýring, průmyslovou automatizaci, facility management a služby vedoucí k zefektivnění energetického hospodářství.
Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář