Dodávky elektřiny v centru Ostravy posílila nová rozvodna

Datum 03.02.2018

Společnost ČEZ Distribuce zahájila provoz nové rozvodny vysokého napětí v ostravské centrální části Fifejdy, která navýší distribuční kapacitu v celé oblasti. Umožní to připojit další odběratele včetně průmyslových firem a zajistí spolehlivější dodávky. Do vybudování moderní rozvodny vložili energetici 330 milionů korun.

„Rozvodna 110/22 kilovoltů (kV) nahradila současnou spínací stanici 22 kV, která již nevyhovovala kapacitně. Její dokončení vyřeší současný problém s připojováním nových odběratelů a zároveň výrazně zvýší spolehlivost dodávek,“ řekl člen představenstva ČEZ Distribuce Pavel Šolc.

Změna je přitom výrazně viditelná – místo tradiční rozvodny, jaké stojí ve většině měst, jsou všechny technologie uvnitř nové budovy. Proč firma použila právě tuto ne příliš často využívanou, ale velmi praktickou variantu, mezi odborníky známou jako zapouzdřená rozvodna? „Pro zapouzdřenou rozvodnu rozhodly dva argumenty: omezený prostor a lokalita blízko centra Ostravy,“ dodal Šolc.

Ze stanice se napájí například železniční stanice Ostrava – hlavní nádraží a další provozy SŽDC, Dopravní podnik města Ostravy, OC Futurum nebo Městská nemocnice Ostrava.

Výstavba ostravské rozvodny je pokračováním investic Skupiny ČEZ, které reagují na restrukturalizaci průmyslu v Moravskoslezském kraji. Od energetiků se nyní očekávají kvalitní dodávky nejen pro obyvatele, ale také do nově vznikajících zón nebo pro firmy, které v regionu rozšiřují svou výrobu. ČEZ Distribuce na to reaguje koncepční modernizací rozvoden i elektrického vedení.

V rámci svého distribučního území v Česku investovala firma jen vloni do výstavby a rekonstrukcí 9,6 mld. korun, což je o 11 procent více oproti roku 2016. Dalších 600 milionů korun směřovalo na opravy. Pro letošní rok jsou naplánované investice za více než 11 miliard korun.

ČEZ Distribuce, a. s. ze Skupiny ČEZ provozuje na území České republiky vedení v délce 163 680 km s 3,6 mil. odběrných míst. Společnost působí na území krajů Plzeňského, Karlovarského, Ústeckého, Středočeského, Libereckého, Královéhradeckého, Pardubického, Olomouckého, Moravskoslezského a částečně v kraji Zlínském a Vysočina. Postupnou modernizací, plánovanou rekonstrukcí zařízení distribuční soustavy a proaktivním přístupem stabilně zvyšuje a zajišťuje kvalitní a spolehlivé dodávky elektřiny a plní rostoucí požadavky klientů. Cílenými investicemi do distribučního zařízení je umožňován další rozvoj české ekonomiky a vytvářen prostor investorům a tím i novým pracovním místům v regionech.
Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář