Vybrat anténu je „kumšt“

Datum 06.02.2018

Signál je v dnešní době jednou z nejběžnějších součástí našeho života. Data přenášená vzduchem používáme k telefonování, poslechu rádia, sledování televize či připojení k internetu. Antény jsou už tak časté, že je pomalu ani nevnímáme. Nalezneme je na budovách, v autech, v mobilech i v hodinkách nebo obojcích našich mazlíčků. Při výběru antény musíme zvážit mnoho parametrů a skutečností. Například ideální velikost antény, způsob uchycení, délku kabelu, nebo její umístění, aby nebyla odstíněná a zároveň nerušila signál například sousedům. Najít nejvhodnější řešení zkrátka není jednoduché. Tento článek Vám poradí, jak se při výběru antény zorientovat.

Firma SECTRON má dostatečně velké portfolio na to, aby dokázala být nápomocná v oblasti radiokomunikace. Od malých flexibilních antén jako je anténa FPC-14, které jsou využívány v M2M zařízeních, přes GSM  antény a antény pro volná pásma např. 868 MHz, až po speciální GPS antény od firmy Trimblekombinované  antény a mnohé další.

Jak si ale takovou anténu vybrat? Existují směrové antény, jako například anténa LTE  Yagi 140, která signál vysílá a přijímá pouze v určitém směru a zaručuje tak spolehlivější spojení na větší vzdálenost. Takovéto antény nelze přemisťovat bez nutnosti jejich následného nasměrování. Často je tedy vídáme na budovách. Dalším typem jsou všesměrové antény, které nejčastěji naleznete u zařízení, která mohou být jednoduše přemístěna. Tyto antény najdeme například v mobilních telefonech, jako součást terminálů, v laptopech, ve vlacích apod. Antény kompaktních rozměrů dokáží překvapit svým výkonem a všestranností použití.  Názornou ukázkou tohoto typu může být i jednoduchý LTE PUK, který můžete spatřit na některých autech.

Jak již bylo nastíněno výše, pro různé typy signálů jsou zapotřebí různé druhy antén. Pokud by se Vám stalo, že se chcete připojit na mobilní síť GSM a nacházíte se v místě se špatným signálem, stačí zapojit do vašeho zařízení anténu GSM/UMTS  Magnetic 90 se ziskem 9 dBi, přichytit její magnetickou základnu na kovový povrch. Pokročilý design této antény a její vyladěné elektrické parametry zajistí stabilní spojení právě v lokalitách se slabším pokrytím signálem. S největší pravděpodobností díky této anténě bude váš problém vyřešen. Pro příjem WiFi signálu použijete anténu jako WiFi  Stick. 2.4 GHz. 5 dBi. RP-SMA. Antény totiž existují v mnoha různých velikostech a různých typech uchycení. Mohou být montážní, magnetické, lepící, pájecí nebo třeba šroubovací, kde celá anténa je v podstatě jen malý plastový výlisek se závitem na jednom konci. Tyto šroubovací antény můžete často vidět i na vašem terminálu.

Terminály, nebo jinými slovy modemy či routery, jsou právě další důležitou součástí v oblasti signálů. Využívají totiž velmi často těchto technologií pro příjem a přenos informací. To nám dovoluje získat přístup k internetu na špatně dostupných místech, využívat komunikace M2M, připojovat chytrá zařízení do cloudu pro IoT nebo mohou být využity pro sběr dat. Firma SECTRON nabízí kromě svých  terminálů i výrobky svých globální partnerů kterými jsou například GemaltoRobustelAdvantech      a mnohé další. V podstatě, každý nápad, který se týká bezdrátové komunikace, s největší pravděpodobností obsahuje ve své infrastruktuře terminál jako základní prvek.

I přes dostatek vědomostí může být výběr antén nebo terminálů stále matoucí kvůli jejich velkému počtu a zdánlivě malým rozdílům. Pokud má ale člověk určitou vizi, je vždy možné se poradit s osvědčenými profesionály v této oblasti. SECTRON se za více než 20 let na trhu osvědčil svou plnohodnotnou zákaznickou podporou. Zaměstnává řadu profesionálů, kteří vědí, jakou anténu nebo terminál pro vás vybrat. Následně, pokud některou z těchto věcí již vlastníte, je možné se na ně obrátit s jakýmkoliv problémem, ať už se jedná o problém při instalaci zařízení, konfiguraci, vývoji nebo jakýchkoliv jiných potíží týkajících se této oblasti.

Dny teplárenství 700 x 200 px

Napsat komentář