3D tiskárny jsou akcelerátory inovací

Datum 14.03.2018

Tento odvážný titulek je zcela na místě. 3D tiskárny urychlují výzkum a vývoj v mnoha oblastech – od architektury přes průmyslovou výrobu až k zubnímu lékařství. Nová 3D tiskárna RF500 firmy renkforce nabízí nové možnosti podnikům, výzkumným a vzdělávacím institucím.

Neustále rostoucí množství podniků a výzkumných institucí sází na použití profesionálních 3D tiskáren. Podle odhadů expertů budou podobné nárůsty pokračovat do roku 2020. Důvodem jsou široké oblasti nasazení technologie 3D tiskáren, které umožňují časově a nákladově efektivní výrobu designových modelů, prototypů, málo používaných náhradních nebo malosériových produktů. Díky používání 3D tiskáren mohou podniky ušetřit časově a nákladově náročný krok od konstrukčních výkresů k externí stavbě prototypů. Prototypy totiž lze vytisknout přímo ve firmě. Výkresová dokumentace se nemusí nikam posílat.

Renkforce RF500, 3D tiskárna pro všechna vlákna

Tiskárnu renkforce RF500 vyvinula firma Conrad vlastními silami. Ve své třídě určuje měřítka v oblasti přesnosti a funkčnosti. Modulární design zajišťuje snadnou údržbu a otvírá možnosti vlastního rozšiřování. Kvalitní mechanika se skládá ze 100% kovových dílů a slibuje přesnost i dlouhou životnost. Široká nabídka příslušenství a doplňků umožňuje individuální přizpůsobení RF500 dle specifického účelu použití. Tisknout je možné volitelně autonomně z SD karty nebo po připojení 3D tiskárny k PC přes USB rozhraní. Protože firmware a Slicer jsou založeny na open source softwaru, odpadají licenční náklady na aplikace. Nová 3D tiskárna RF500 je k dostání ve třech různých stupních výbavy. Maker-Edition se dodává jako stavebnice a nabízí otevřený design. Díky tomu jsou vlastní rozšíření téměř neomezená. Stavebnice modelu RF500 má navíc černou kovovou skříň, díky níž lze tiskárnu bezpečně používat např. ve vzdělávacích institucích. Objednáte-li si Hotový model RF500, dostanete 3D tiskárnu smontovanou a připravenou k okamžitému použití. V rozsahu dodávky jsou navíc namontovány kovová skříňka a vyhřívaná podložka pro tisk.

Rozmanitá nabídka příslušenství a vláken

Pro individuální rozšíření RF500 nabízí výrobce renkforce rozsáhlé příslušenství. Již v okamžiku uvedení na trh je k dispozici kovová skříňka.Navíc se plánuje, že během roku 2018 se příslušenství rozšíří o vyhřívanou tiskovou podložku, kryt z plexiskla, rozšíření osy Z na 50 cm a duální extruder. Navíc firma renkforce podstatně rozšířila svou nabídku vláken. Portfolio zahrnuje již osvědčené materiály PLA (polylaktidy), ABS (akrylonitrilbutadienstyren), HIPS (High Impact Polystyrene/houževnatý polystyren) a také PVA (polyvinylalkohol). Sortiment nyní zahrnuje 13 barev, např. zlatá, stříbrná a hnědá. Přepracované vlákno ABS překvapí podstatným zredukováním warpingu, k dispozici je také ve 13 barvách. Nově v programu jsou navíc vlákna z PA (hovorově nylon), PC (polykarbonát), TPE (termoplastické elastomery) v sedmi barvách, PETG (polyethylentereftalát s glykolem) v černém, bílém nebo transparentním provedení a také PLA se strukturou dřeva. Rozsáhlá nabídka je doplněna PP (polypropylenem) s přírodní barvou a novou sloučeninou PLA s podílem kovu a kovovou strukturou. Kovová a dřevěná vlákna jsou „PLA compounds“ (kompozity), které obsahují PLA jako základní materiál a podíly různých materiálů jako dřevo, hliník, měď či bronz. Vizuálně a hmatově jsou proto podobné původním čistým materiálům, díky převažujícímu podílu PLA však nemají jejich mechanickou pevnost. Dřevo například voní po čerstvém dřevu a pomocí nastavení teploty tisku je možné ho tisknout světlejší či tmavší, tak lze vytvořit efekty jako letokruhy.

Větší sortiment 3D tiskáren naleznete zde. 
Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář