Udržení života lidí na Marsu nepůjde bez jisté energie

Datum 07.04.2018

Dostat se na Mars je jedna z velkých výzev lidstva, ale ne ta podstatná. Ta spočívá v udržení života na rudé planetě. A v tom NASA začíná podnikat stále zásadnější kroky.

Americká organizace pro letectví a vesmír již experimentuje s novým typem zdroje energie nazývaným Kilopower reaktor. Je to vlastně kompaktní jaderná elektrárna, která by mohla zajišťovat elektřinu pro kolonii na Marsu. Ta může poskytnout bezpečnou a efektivní energii potřebnou pro budoucí robotické a lidské průzkumné mise. Jedná se o velmi malý jaderný reaktor dostupný ve dvou výkonech: Americká organizace pro letectví a vesmír již experimentuje s novým typem zdroje energie nazývaným Kilopower reaktor. Je to vlastně kompaktní jaderná elektrárna, která by mohla zajišťovat elektřinu pro kolonii na Marsu. Ta může poskytnout bezpečnou a efektivní energii potřebnou pro budoucí robotické a lidské průzkumné mise. Jedná se o velmi malý jaderný reaktor dostupný ve dvou výkonech: 1 kilowatt nebo 10 kilowattů. Vzhledem k tomu, že na Marsu často panují i několikaměsíční písečné bouře, které zcela znemožní dopad slunečních paprsků na povrch, bylo by spoléhání se pouze na fotovoltaické panely velmi nezodpovědné a pro celou možnou lidskou kolonii žijící na rudé planetě velmi riskantní.

„Chceme zdroj energie, který dokáže zvládnout extrémní prostředí,” uvedl ve svém prohlášení Lee Mason, hlavní technologický technik NASA pro napájení a skladování energie. „Využití kilopoweru otevírá celý povrch Marsu včetně severních oblastí, kde může být voda. Na Měsíci by mohl být Kilopower nasazen, aby pomohl hledat zdroje v trvale zastíněných kráterech.”

NASA a Ministerstvo energetiky Spojených států (DOE) uvedlo, že počáteční testy na prototypovém systému, které započaly loni v listopadu, byly úspěšné. Kilopower by měl dodávat nejen energii potřebnou k čištění vody a produkci kyslíku na marťanské základně, ale také k výrobě tekutého kyslíku a paliva pro rakety.Minireaktor Kilopower využívá štěpnou reakci na pevném kovovém bloku k výrobě tepla, které je následně rozváděno trubkami naplněnými sodíkem. Výsledné teplotní rozdíly se pak používají k produkci elektřiny. Srdcem reaktoru je tzv. Stirlingův motor. Z 0,45 kg uranu lze získat tolik energie jako z 1,36 milionu kg uhlí.

Foto: NASA
Dny teplárenství 700 x 200 px

Napsat komentář