První plovoucí jaderná elektrárna na světě bude dodávat energii pro polární oblasti Ruska

Datum 23.04.2018

Teprve počátkem roku 2000 představilo Rusko světu koncept plovoucí jaderné elektrárny – Akademik Lomo­no­sov, pojmenovaný po ruském akademikovi Michailovi Lomonosovovi. 

V roce 2000 Ministerstvo pro atomovou energii Ruské federace (Rosatom) vybralo město Severodvinsk jako místo pro výstavbu první plovoucí elektrárny. Výstavba projektu plovoucí jaderné elektrárny byla zahájena již 15. dubna 2007. Podle původních plánů byl Akademik Lomonosov navržen tak, aby dodával energii ve městě Severodvinsk. Nicméně s dalším rozvojem projektu ruská vláda schválila přesun veškerých prací do Pobaltí.

Jaderná elektrárna bude využívat dvojici speciálních atomových reaktorů KLT-40 o výkonu až 70 megawatt. Dvě 35MW jednotky mají podobný design jako reaktory KLT-40S, které pohánějí některé ruské ledoborce. Namísto dodávky energie pro velké lodní šrouby budou upravené reaktory dodávat elektřinu a teplo do arktických oblastí Ruska.

Před samotným spuštěním

Koncem minulého roku proběhly první úspěšné zkoušky jedné ze dvou turbín v továrně poblíž Petrohradu, kde také plavidlo Akademik Lomonosov kotví. Během jarního období tohoto roku bude dokončeno počáteční testování a plovoucí elektrárna bude odvlečena do ruského arktického přístavu na pobřeží Barentsova moře. Teprve po příjezdu do Murmansku se do reaktorů zavedou uranové palivové tyče.

Během zkušebního období jednoho roku bude plovoucí jaderná elektrárna tažena Barentsovým mořem přes Karské moře a dále na východ severní námořní trasou až do Čukotky na Dálném východě. Ve zdejším přístavu bude plavidlo trvale umístěno a bude dodávat energii do špatně dostupných arktických oblastí. Jedná se energetický projekt, který nemá ve světě obdoby, také proto měl velmi dlouhé zkušební období.

Číňané mají také zájem do roku 2020 vybudovat první plovoucí jadernou elektrárnu v jejich zemi. Jejich plavidla budou moci dodávat elektřinu, topení a odsolenou vodu do izolovaných oblastí Číny.

Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář