Automatizační platforma pro flexibilní stroje a konkrétní aplikace Průmyslu 4.0

Datum 09.05.2018

Jak zajistit flexibilitu i pro výrobní dávku “1” při zachování nejvyšší produktivity a nejlepší kvality a zároveň udržet pod kontrolou i časy vývoje? Odpovědi na tyto otázky poskytla firma Lenze na letošním veletrhu AMPER. U specialisty na pohony a automatizaci se vše točí okolo konkrétních řešení pro Průmysl 4.0, které umožňují stavbu vysoce flexibilních, inteligentních, datově propojených a zákaznicky individuálních strojů a zajišťují standardizovanou datovou komunikaci až po napojení na Cloud. Highlightem je sevoregulátor i950, nejnovější komponent odstupňované, komplexní automatizační platformy firmy Lenze. Příště již pro konstruktéry strojů nebude hrát žádnou roli, zda upřednostňují centralizovanou nebo decentralizovanou topologii automatizace, nebo inteligentní mix obou. Obdrží řešení, pomocí kterých se dají realizovat všechny požadavky jednoduše a efektivně a to i při zajištění největší možné flexibility.

Nová komplexnost a odstupňovanost portfolia firmy Lenze umožňuje realizaci automatizačních řešení, která odpovídají potřebám a jsou střižena na míru aktuálním požadavkům. Výrobci strojů mohou jak v případě kontrolérů z portfolia Lenze, tak i u i950 používat standardizované technologické moduly aplikačního softwarového nástroje FAST. V případě potřeby je mohou individuálně přizpůsobit, nebo použít vlastní software, naprogramovaný v IEC61131-3. Mohou tak jednotně vyvíjet strojní moduly a vytvořit poměrně snadno a s vysokou investiční jistotou objemný, opakovatelně použitelný aplikační software – bez ohledu na to, zda se jedná o moduly s decentralizovanou inteligencí pro jednotlivé osy, nebo pro moduly s výkonným centrálním řízením pro komplexní víceosé pohyby. Z pohledu vývoje software je irrelevantní, zda je servoregulátor integrován do topologie stroje jako jednoduchá pohonná jednotka, jako parametrovatelná osa, nebo jako volně programovatelná osa.

Připravenost na “Internet věcí”

Moderní automatizační řešení nelze omezovat pouze na prosíťování v rámci “Shopfloors”. Požadavek doby představuje “Cloud Computing”. Připojení ke Cloudu se příště stane standardním požadavkem v rámci datových sítí. Z tohoto důvodu Lenze ve svém automatizačním portfoliu důsledně sází na standardizované protokoly jako např. OPC UA nebo na standard MQTT. Data ze strojů a zařízení jsou shromažďována, analyzována a v případě potřeby rovněž i propojována s dalšími informacemi.

Vstup výrobců strojů do vlastních IoT servisů

Jedno, roky prověřené kompletní řešení s integrovaným vysokých stupněm bezpečnosti představí Lenze na veletrhu: Umožňuje bezpečné napojení a výměnu dat ze stroje do Cloudu a naopak. Mimoto otevírá možnost bezpečného ukládání a analýzy všech dat, včetně následného zpracování informací. V rámci servisní smlouvy může výrobce stroje shromažďovat veškeré údaje, ke kterým mají kontroléry Lenze přístup, tyto vyhodnocovat a dávat k dispozici zákazníkovi. A to buď v podobě aktuálního “Dash-Boardu”, ve formě reportingu a charakteristických údajů, nebo jako základ poradenství pro optimalizaci zařízení a procesů. Kromě toho je řešení firmy Lenze vhodné jak pro dálkovou diagnostiku a servis, tak i pro dálkovou správu a nabídky na prediktivní údržbu.

Moderní asistenční systémy

Díky narůstající individualizaci výrobků rostou i požadavky na ovládání strojů. Nastavování a změna sortimentu, provoz a servis strojů musejí být co nejjednodušší a nekomplikované. Pro tento účel nabízí firma Lenze intuitivně srozumitelný a gesty ovládaný vizualizační systém.

O firmě Lenze
Firma Lenze je přední společností v oblasti automatizace pro strojírenství. Díky kompetenci a zkušenostem získaných během 70 let své existence je Lenze pro své zákazníky silným partnerem. Portfolio obsahuje velmi kvalitní mechatronické produkty a balíčky, výkonné hardwarové a softwarové systémy pro automatizaci strojů a služby pro digitalizaci v oblastech jako big data management, cloudová a mobilní řešení a software ve spojení s internetem věcí (IoT). Firma Lenze má celosvětově kolem 3 500 zaměstnanců a je zastoupena v 60 zemích. Lenze bude v rámci strategie růstu v příštích letech i nadále zvyšovat investice do oblastí „Průmyslu 4.0“ – s cílem dalšího zvýšení obratu a ziskovosti.
Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář