Tandospiron dokáže zvrátit poškození mozku způsobené alkoholem

Datum 26.05.2018

Vědci z Queensland University of Technology (QUT) zjistili, že látka tandospiron by mohla pomoci našemu mozku zvrátit škodlivé dopady těžké konzumace alkoholu na regeneraci mozkových buněk. Zprá­va z univerzity dokonce hovoří o jakémsi restartu mozku. Jejich studie na dospělých myší ukazují, že denní léčba tandospironem po dobu dvou týdnů zvrátila účinky 15 týdnů dlouhé konzumace alkoholu na neurogenezi, což je tvorba nových neuronů, která probíhá nejen v prenatálním období, ale i v mozku dospělého člověka.

  • Je to poprvé, kdy se ukázalo, že tandospiron zvrátil deficit neurogeneze mozku vyvolaný těžkou konzumací alkoholu.
  • Tandospiron působí selektivně na serotoninový receptor (5-HT1A).
  • Vědci také prokázali u myší, že lék byl účinný při zastavení chování podobnému úzkosti, která je častým jevem při odvykání alkoholu.

„To že tandospiron může zvrátit deficit v neurogenezi způsobený alkoholem, je zcela nový objev,” uvedla profesorka neurovědy Selena Bartlettová z Institutu pro zdraví a biomedicínskou inovaci při QUT.

  • Alkohol je zvláště velmi škodlivý pro neurony. Při soustavném pití zabraňuje schopnosti růstu nových neuronů, tj. mozkových buněk. Pokud by se v praxi skutečně potvrdil přínos tandospironu, měla by léčba alkoholiků daleko větší význam.
Dny teplárenství 700 x 200 px

Komentáře k článku (1)

Napsat komentář