Jižní Austrálie začíná stavět velkou solární termální elektrárnu

Datum 01.07.2018

Austrálie se vydává na cestu obnovitelné energie. Tu hodlá mít ve svém energetickém mixu zastoupenou ve stále větší míře. Loni vláda Jižní Austrálie uzavřela dohodu se společností Tesla na vybudování největšího – 100 MW akumulátoru na světě a letos plánuje postavit gigantickou solární tepelnou elektrárnu Aurora poblíž města Port Augusta. Navrho­vaná solární elektrárna by měla generovat 150 MW energie a její stavba po dobu následujících dvou let poskytne 700 pracovních míst.

Když většina lidí přemýšlí o solární energii, většinou si představí nechvalně proslulé solární panely hyzdící naši krajinu. Ale solární tepelná energie funguje jinak. Obrovské pole zrcadel zaměřuje sluneční paprsek na centrální věž, která je naplněná roztavenou solí. Tato sůl může absorbovat obrovské množství tepla a poté jej uvolnit jako elektřinu.

Nejdůležitějším aspektem solární tepelné energie je to, že uvolňování energie je řízeno. Roztavená sůl může uchovávat tepelnou energii po celé hodiny a uvolňovat ji, kdy je ji potřeba, což znamená, že solární elektrárny mohou vyrábět elektrickou energii 24 hodin denně a vyrovnávat tak energetickou rozvodnou síť. To je klíčové v průmys­lu, kde největším problémem je kolísání nabídky a poptávky odběru elektřiny.

Díky tomuto projektu má Jižní Austrálie v pří­štím desetiletí našlápnuto stát se téměř 100% bezemisní zemí ve výrobě elektřiny. V kombinaci s instalovanými bateriemi Tesla by Jižní Austrálie mohla v případě, že o to bude skutečně usilovat, vyrábět většinu své energie z obnovitelných zdrojů. Stavba by měla začít letos, a pokud nedojde k žádným prodlevám, elektrárna by měla být už v roce 2020 připravená k provozu. Potom poskytne 100 % energie pro všechna vládní zařízení a navíc se také počítá s přebytky elektřiny pro místní obyvatele.

Fakta o projektu Aurora

  • 150 MW solární tepelná elektrárna bude vystavěna 30 km od Port Augusta v Jižní Austrálii
  • elektrárna dodá téměř 500 GWh elektřiny ročně, což je 5 procent spotřeby Jižní Austrálie
  • výstavba elektrárny za 650 mil. dolarů bude zahájena již letos
  • ukončení výstavby se plánuje už v roce 2020
  • vláda zaplatí maximálně 78 dolarů za megawatthodinu (necelých 8 centů za 1 kWh)
  • projekt přinese po dobu výstavby více než 700 pracovních míst s požadavky na místní pracovníky
  • solární termální zařízení bude po spuštění vyžadovat 50 pracovníků na plný úvazek na provoz a údržbu
  • na rozdíl od baterií roztavená sůl vydrží min. 40 let a to zcela bez degradace nebo potřeby náhra­dy – nižší náklady než u baterie
  • elektrárna bude fungovat i v no­ci, bez světla vydrží jet „na plno” až 10 hodin bez toho, aniž by musely být zapojeny dieselové nebo plynové generátory
Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář