Humanoidní roboti z Tokia napodobují lidské pohyby

Datum 06.07.2018

Tým japonských vědců zkonstruoval dva humanoidní roboty, kteří si dokáží sednout, natáhnout se a dělat podobné cviky jako lidé. Dokonce i uvolňování tepla vznikajícího fyzickou aktivitou robota může simulovat lidský pot. Oba roboti jsou navrženi tak, aby napodobovali lidské systémy těla, včetně pohybů svalů a kostí, mají dokonce i svá jména Kenshiro a Kengoro.

Tým japonských vědců zkonstruoval dva humanoidní roboty, kteří si dokáží sednout, natáhnout se a dělat podobné cviky jako lidé. Dokonce i uvolňování tepla vznikajícího fyzickou aktivitou robota může simulovat lidský pot. Oba roboti jsou navrženi tak, aby napodobovali lidské systémy těla, včetně pohybů svalů a kostí, mají dokonce i svá jména Kenshiro a Kengoro.První zmiňovaný robot vznikal v letech 2011 až 2014 a Kengoro je vyvíjen od roku 2015.

Oba mají za cíl napodobit proporce těla, strukturu kostry, uspořádání svalů a výkon průměrných lidí. Kengoro, který je 167 cm vysoký a váží 56,5 kg, je také vybaven rukama a nohama s pěti prsty, které se mohou přirozeně dotýkat země a dokonce se uměle potit – což je funkce, kterou umožňuje uvolňování motorového tepla. Hliníkové tělo vykazuje také oproti starší verzi lepší flexibilitu.

„V části skeletové struktury je používán houbovitý kovový materiál vytvořený pomocí 3D tiskárny,”  řekl profesor Asano v e-mailu Japan Times. „Navrhli jsme chladicí systém díky němuž voda protéká materiálem a vypařuje se.”

Asano doufá, že technologie povede k lepšímu pochopení lidského těla a mozku.

„Naše senzorová data ukazují na to, které svaly přispívají k určitým fyzickým aktivitám,” řekl profesor Asano. „Doufáme, že tyto údaje mohou být použity v oblasti medicíny nebo atletiky, kde získané poznatky mohou být využity k reha­bilitaci a tréninku.”

Unikátní multikloubová páteř a svaly jsou tvořeny kombinací elektrických motorů, mechanických součástí, drátů a senzorů, které jsou pečlivě spojeny.

Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář