NKT Victoria, nejvyspělejší loď pro pokládku kabelů na světě, slaví první výročí

Datum 10.07.2018

Společnost NKT slaví se svou speciálně postavenou lodí pro pokládku kabelů velké úspěchy v několika projektech v Severním moři. Při svém uvedení do provozu v roce 2017 nastavila loď NKT Victoria novou laťku z hlediska přesnosti, energetické účinnosti a provozních technologií, která zaručuje konzistentní realizaci projektů pokládání kabelů.

Společnost NKT oslavuje první výročí provozu své pokládací lodi NKT Victoria po rušném prvním roce na moři. Za tuto dobu loď položila 335 km podmořských a propojovacích kabelů v zemích, jako je Dánsko, Belgie a Spojené království a dokázala i úspěšně dokončit projekt velmi precizní opravy za náročných podmínek. Tato loď nyní představuje důležitou součást nabídky podmořských produktů společnosti NKT.

– Loď NKT Victoria nastavila v oboru novou laťku z hlediska energetické účinnosti a provozních technologií, která zaručuje nebývalou přesnost pokládky kabelů. V uplynulém roce odvedla spoustu práce a naši zákazníci jsou velice spokojení s jejím výkonem a schopnostmi, říká Andreas Berthou, výkonný viceprezident a ředitel pro vysokonapěťová řešení ve společnosti NKT.

Loď NKT Victoria byla pokřtěna 4. května 2017 a poté byla rovnou spuštěna na moře, aby mohla vyrazit na svůj první projekt – pokládku 113 km dlouhého kabelu pro stejnosměrné vedení vysokého napětí (HVDC), který propojuje skotské regiony Caithness a Moray. Následně položila kabely pro projekty, jako je 600MW větrná farma Kriegers Flak v Dánsku nebo energetický kabel spojující větrnou farmu Rentel s pobřežím Belgie. Své schopnosti prokázala také při servisních projektech, například při opravě vysokonapěťového spojení Skagerrak 2 mezi Dánskem a Norskem v drsných listopadových podmínkách v Severním moři.

Jedinečná konstrukce pro práci s kabely

Loď NKT Victoria byla postavena speciálně pro pokládku kabelů a její konstrukce je výsledkem rozsáhlých zkušeností s instalací mimo pevninu.

– Díky lodi NKT Victoria máme ještě přesvědčivější nabídku na klíč, která zvyšuje flexibilitu projektů a maximálně omezuje rizika a náklady pro naše zákazníky a partnery. Zároveň je NKT Victoria energeticky nejúčinnější pokládací lodí na trhu, což zaručuje její udržitelný provoz, který jde ruku v ruce s rostoucím zaměřením námořního průmyslu na udržitelnost, vysvětluje Andreas Berthou.

Loď NKT Victoria využívá řešení přívodu energie z pevniny v kombinaci s palubními systémy akumulace energie, takže má výrazně nižší spotřebu pohonných hmot a emise CO2 než podobné lodě. Přívod energie z pevniny lze zachovat během nakládání kabelu na loď. Vzniká tím jedinečná výhoda, jejímž výsledkem jsou nové oborové standardy ekologického provozu.

NKT Victoria byla vzhledem ke svým inovativním vlastnostem, technologické vyspělosti a udržitelnému přístupu vyhlášena v Norsku lodí roku 2017.

Základní fakta: NKT Victoria

Pokřtěna 4. května 2017 ve švédské Karlskroně
Plaví se pod norskou vlajkou
V roce 2017 urazila 14 400 námořních mil
Za rok 2017 položila 250 km kabelů (délka trasy)
Délka: 140 m
Šířka: 29,6 m

Ubytovací kapacita: 100 osob
Povrch paluby: 1 600 m2
Celková nosnost pro kabely: 9 000 tun na dvou bubnech

NKT
Dny teplárenství 700 x 200 px

Napsat komentář