Dlouhé stráně: jeřáb ze dna dolní nádrže vyproštěn bezpečně a ekologicky

Datum 31.07.2018

Vrak autojeřábu, který zůstal po mimořádné události 13. října 2017 na dně dolní nádrže vodní přečerpávací elektrárny Dlouhé stráně, byl v úterý 24. července 2018 vyproštěn a předán majiteli. Energetici k tomu s pomocí zaměstnanců externích specializovaných firem a hasičů ze Skupiny ČEZ využili letní odstávky, během které je nádrž vypuštěná.

  • Po několikaměsíční přípravě proběhla celá operace během jediného dne, což se původně zdálo jako nereálné. „Nechtěli jsme nikam spěchat, hlavní pro nás byla bezpečnost a zároveň minimalizace dopadů na životní prostředí, což se podařilo. Spolupráce celého týmu klapala na jedničku a pomohly nám i další okolnosti, například počasí, proto jsme byli hotovi už v úterý v podvečer,“ vysvětlil šéf elektrárny Vítězslav Chmelař.

Pracovníci odborných firem, které měly práce na starost, posunuli jeřáb na rovnou plochu, uřezali rameno jeřábu a tělo jeřábu pak na původním podvozku odtáhli a odtlačili po dně nádrže až k příjezdové cestě, kde byl vrak naložen na valník.

Vyšetřování

Vyšetřování loňské havárie Policie ČR před několika týdny odložila. „Vyšetřovatel dospěl k závěru, že ve věci není podezření z trestného činu,“ uvedla policejní mluvčí Jiřina Vybíhalová.

Aktuálně z dolní nádrže

Na dolní nádrži Dlouhých strání, která je v těchto dnech vůbec poprvé ve své 22leté historii bez vody, probíhají plánované opravy, především vyztužení jednoho ze svahů a odtěžení sedimentů ze dna nádrže.

Vodní přečerpávací elektrárna Dlouhé stráně má tři “nej”:

  • největší reverzní vodní turbínu v Evropě – 325 MW,
  • elektrárnu s největším spádem v České republice – 510,7 m
  • a největší instalovaný výkon v ČR – 2 x 325 MW.
ČEZ
Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář