Obloukové zkraty mohou způsobit milionové náklady na prostoje

Datum 02.08.2018

Výzkum provedený společností Eaton odhaduje, že náklady samotných výrobních prostojů mohou při vzniku obloukového zkratu dosáhnout až 1 000 000 Kč během 24 hodin. Také je nutné vzít v úvahu ohrožení života způsobené počátečním výbuchem, značné škody způsobené tímto výbuchem a náklady na výměnu rozváděčů a poškozených částí elektrické instalace a rozvodny.

Může jít o katastrofické důsledky, zejména v budovách, kde je kontinuita napájení kritická, jako jsou továrny a nemocnice. Proto naše společnost zahájila kampaň řízení energie zdůrazňující riziko obloukových zkratů vzniklých v nízkonapěťových elektrických rozváděčích v komerčních a průmyslových aplikacích.

Odhadované náklady prostojů jsou uvedeny v dokumentu Eaton pojednávajícím o rozváděčích, který napsal Alfred Mörx, evropský odborník na elektrickou bezpečnost. Zdůrazňuje, že dokonce i organizace splňující minimální požadavky normy ČSN EN 61439 jsou i nadále náchylné k obloukovým zkratům. Informační dokument „Bezpečnost a riziko v nízkonapěťových instalacích“ doporučuje, aby provozy, pro které je napájení kritické, používaly vyšší standardy bezpečnosti, než jsou požadavky normy ČSN EN 61439, aby se minimalizovalo riziko pro obsluhující personál, výrobní procesy a infrastrukturu budov.

Dle Mörxe: „Při plánování a realizaci nízkonapěťových rozvoden a z nich napájených nízkonapěťových instalací je v mnoha případech z hlediska technické ochrany nezbytné zkoumat, zda jsou pro skutečný provoz minimální požadavky předepsané v obecně uznávaných technických normách dostatečné.“

V případě extrémní nehody může výpadek napájení trvat dny či dokonce týdny a podnik tak musí čelit vysokým nákladům na obnovu. Tento informační dokument společnosti Eaton poskytuje podrobné ekonomické posouzení škod, které mohou být způsobeny, včetně odstávek, prostojů a nákladů na opětovné uvedení do provozu, jakož i dalších nákladů, jako jsou penále uložená za nesplnění termínů dodání zákazníkovi. V některých zemích mohou společnosti čelit i soudním žalobě, i když splnily požadavky předpisů.

Bernhard Gegenbauer, marketingový manažer společnosti Eaton, říká: „Dopad nehod způsobených obloukovými zkraty může být pro komerční budovy skutečně zničující, protože zde je pro každodenní provoz napájení životně důležité. V některých případech mohou značně narušit bezpečnost elektrického napájení, což vede k odstávkám trvajícím celé dny či týdny, když ne déle. Rozvaděč může být neopravitelně poškozen a podniky budou brzy čelit velkým nákladům. Společnost Eaton provedla rozsáhlý výzkum s cílem nalézt řešení, které nejen snižuje riziko obloukových zkratů, ale které také minimalizuje poškození rozvaděče při havárii tak, aby mohly podniky chránit zaměstnance a obnovit normální provoz rychle bez zbytečných dodatečných nákladů.“ 

Nízkonapěťové rozváděče hrají rozhodující úlohu v rozvodu elektrické energie, ale i když je zařízení naprojektováno, vyrobeno a přezkoušeno tak, aby splňovalo odpovídající normy, které se často mění a doplňují. Společnost Eaton zastává názor, že přes veškerá tato opatření může dojít k nehodě způsobené obloukovým zkratem. Tyto nebezpečné události mohou také vzniknout v důsledku lidské chyby při práci na rozvaděči, znečištění, kondenzace či dokonce poškození elektrického systému malými hlodavci či hmyzem.

Společnost Eaton nabízí komplexní řešení pomáhající podnikům snížit riziko nákladných odstávek. Její teplotní diagnostický systém poskytuje včasné varování týkající se potenciálních problémů. Navíc její systém ochrany proti obloukovým zkratům ARCON omezuje rozsah škod reakcí na nehody bezkonkurenční rychlostí. Tato řešení patří mezi nejnovější technologie, které pomáhají zajistit bezpečnost přesahující základní požadavky normy.

 

společnosti Eaton
Elektrotechnický sektor společnosti Eaton je globálním lídrem v distribuci energie a ochraně elektrických obvodů; ochraně pomocných záložních zdrojů; v řízení a automatizaci; osvětlení a bezpečnosti; strukturálních řešeních a zařízeních pro elektrické sítě; řešeních pro drsná či nebezpečná prostředí a v inženýrských službách. Díky svým komplexním řešením je společnost Eaton připravena přijmout i ty nejdůležitější výzvy v oblasti řízení elektrické energie.
Eaton je společnost zabývající se řízením energie, která v roce 2017 dosáhla obratu 20,4 miliardy USD. Poskytujeme energeticky úsporná řešení, která našim zákazníkům pomáhají efektivně řídit elektrickou, hydraulickou a mechanickou energii více úsporně, bezpečně a udržitelně. Společnost Eaton se zaměřuje na zlepšování kvality života a životního prostředí využíváním technologií a služeb v oblasti řízení energie. Máme zhruba 96 000 zaměstnanců a prodáváme produkty zákazníkům ve více než 175 zemích. Více informací získáte na stránkách www.eaton.eu
Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář