Kluzná ložiska dvojnásobně prodlužují životnost řetězů na dlouhých pojezdech

Datum 08.08.2018

Na letošním veletrhu v Hannoveru firma igus představila nový řetěz s rolnami P4.1 pro jeřáby a portálové jeřáby s možností monitoringu míry opotřebení

Pro zvýšení doby provozuschopnosti jeřábových systémů zkombinovala firma igus, kterou v Česku výhradně zastupuje společnosti HENNLICH, svá klíčová know-how v oblasti kluzných pouzder a energetických řetězů. V řetězu s rolnami P4.1 pro dlouhé pojezdy je vedení jednotlivých článků spolehlivě zajištěno nově vyvinutými bezmaznými kluznými pouzdry. Řetěz P4.1 může být dodán i se zabudovaným senzorem isense monitorujícím stupeň opotřebení.

Energetické řetězy série P4 s rolnami se dlouhodobě osvědčují při řešení náročných aplikací. Své schopnosti prokázaly ve více než 1000 aplikacích pro jeřáby a portálové jeřáby po celém světě, u pojezdů až 800 metrů dlouhých, při vysokých rychlostech nad 5 m/s a v milionech cyklů. To vše při zachování minimálních vibrací a nízké hladiny hluku.

„Použití rolen integrovaných v článcích řetězu snižuje tření na minimum a významně prodlužuje životnost. Díky vzájemnému posunutí horní a dolní větve řetězu se plastové rolny nevalí přes sebe ale vedle sebe, což zajišťuje plynulý pohyb řetězu. Toto uspořádání snižuje koeficient tření a s ním i použitou hnací sílu,“ upřesnil Jan Švarc, manažer pro energetické řetězy igus ve firmě HENNLICH.

Uživatelé jako např. největší světový výrobce jeřábů ZPCM se spoléhají na řetězy s rolnami již mnoho let. S novými bezmaznými a bezúdržbovými ložisky vyrobenými z vysoce výkonných plastů se posunuly možnosti tohoto řetězu ještě dále.

Novinka P4.1: Spojení dvou klíčových know-how

Od roku 1964 firma igus vyrábí a vyvíjí vysoce výkonná plastová bezmazná ložiska a energetické řetězy. Díky zkušenostem v obou oblastech a navazujícímu výzkumu nových plastových příměsí byli vývojáři schopni optimalizovat řetěz P4.1 tak, aby zvýšili jeho spolehlivost a dostupnost. V každé spojovací části článku řetězu je bod pro upevnění ložiska. Řetězy jsou nově vybaveny bezúdržbovými tribo-polymery, které více než zdvojnásobují životnost. Díky tomu mohou být například přístavní kontejnerové jeřáby v provozu více než 15 let nebo 20 000 hodin. To vše při minimální údržbě a vysoké spolehlivosti.

Jednoduché sdílení a prediktivní údržba se systémem isense

Na vyžádání může být nový řetěz P4.1 vybaven sensory pro monitoring opotřebení. Při dosažení nadefinovaného limitu opotřebení bude vyslán signál do modulu icom a údržba může být naplánována v dostatečném předstihu. V závislosti na požadavcích zákazníka mohou být data z modulu icom použita různými způsoby: přímou integrací do stávajícího softwarového prostředí pro účely údržby nebo připojením do datového centra igus pro „inteligentní a dynamickou predikci životnosti“. V tomto případě jsou doporučení pro údržbu neustále porovnávána a upravována dle dat z mnoha jiných existujících aplikací pomocí algoritmům strojového učení. Díky síťovému propojení P4.1 mohou mít údržbáři přístup k datům o stavu energetických řetězů kdykoli a kdekoli.

FOTO: Nové bezúdržbové kluzné pouzdro ve spojení se senzorem měřícím opotřebení zajistí dlouhou životnost u rolnových řetězů P4.1 pro jeřábové systémy (Zdroj: igus/HENNLICH)

www.hennlich.cz

 

O firmě HENNLICH s.r.o.:
Společnost HENNLICH je důležitým partnerem pro společnosti ze strojírenského, automobilového, chemického, papírenského či důlního průmyslu. Bohaté zkušenosti má s dodávkami komponentů i celých systémů pro výrobce oceli, energií, investičních celků a hydrauliky. Zaměřuje se také na dynamicky rostoucí obor životního prostředí, zabývá se například instalacemi tepelných čerpadel. Na domácím trhu působí od roku 1991.
Litoměřická firma je součástí evropské skupiny HENNLICH. Historie skupiny HENNLICH sahá do roku 1922, kdy v severočeském Duchcově založil Hermann A. Hennlich firmu specializovanou na dodávky pro strojírenství a doly. Od konce války společnost sídlí v rakouském Schärdingu. Po roce 1989 rozšířila aktivity i do dalších zemí střední a východní Evropy. S více než 610 spolupracovníky působí v 18 evropských zemích.
Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář