Česká města vstupují do éry SMART

Datum 14.08.2018

Optimalizace, sdílení dat, moderní aplikace, zjednodušení každodenních činností. To nejsou pouze fráze, týkající se chytrých telefonů, ale už i moderních technologií, která využívají česká města. Za chvíli už nebudou existovat pouze smartphony, ale také „smartcity”. Co všechno si pod tímto pojmem můžete představit?

Chytrá doprava

Doprava prochází v posledních letech obrovským vývojem. Stále častěji se na ulicích setkáváme s elektromobily, s chytrými dopravními systémy nebo třeba s moderní hromadnou dopravou. Každým dnem jsou naše města zase o trochu „chytřejší”.

Novinkou na tomto poli je chytré parkování. Díky němu vidíte přímo ve své mobilní aplikaci, kolik volných míst ještě na parkovišti zbývá a zda má tedy vůbec cenu jet na ono parkoviště. Města tak chtějí omezit počet aut v centru a směřovat je do okrajových částí.

Navíc tímto způsobem ušetříte svůj čas a spoustu nervů, neboť nebudete muset kolem parkoviště několikrát kroužit, ale rovnou zamíříte tam, kde je volné místo.

I auta přicházejí s dalšími novinkami. Na některých místech bude možné půjčit si automobil jen za pomocí platební karty. Ta se přiloží k terminálu na vozidle a auto se díky tomu odemkne. Při výstupu se karta opět přiloží a odečte se z ní částka, která odpovídá přesně době, kdy bylo auto využívané. Jedná se o podobný systém, který již zavádí některé městské MHD.

Smart energetika

Zjednodušování i zlepšování najdete ve všech aspektech života. A to třeba i v energetice. Obnovitelné zdroje jsou už dnes naprostou samozřejmostí. Ovšem nově vznikají sítě chytré elektrifikace, které by měly zajistit monitoring a regulaci spotřeby.

Díky tomu přesně zjistíte, která místa a v které denní doby jsou nejvytíženější. Navíc se tak zabrání zbytečnému plýtvání energií a zatěžování životního prostředí.

Moderní budovy

Co by to bylo za moderní a chytré město, kdyby nemělo také smart budovy?! Nejen váš dům, ale také veřejné instituce a úřady by měly do budoucna poskytovat maximální komfort a tu nejlepší vybavenost.

Internet se stane naprostou samozřejmostí, ovládání řady úkonů pomocí mobilní aplikace běžnou činností. „Chytré” se stanou třeba i takové obyčejné odpadkové koše, které budou díky moderním technologiím výrazně šetřit místem, což ve výsledku povede ke snížení nákladů za svoz odpadu.

Vcelku běžnou záležitostí se také stává ovládání světel, ať už za pomocí senzorů či za použití aplikace. V domě tak můžete naladit příjemnou atmosféru snížením jasu žárovek nebo dokonce změnit barvu. Na ulicích lze využít tohoto ovládání pro vypnutí pouličního osvětlení na místech, kde se v daný čas nikdo nenachází nebo snížit jas při dostatku přírodního světla a tím snižovat jak spotřebu, tak i světelné znečištění.

Být smart je IN!

A takových vylepšení a vychytávek bude ve městech přibývat. Nejen, že vám takové novinky usnadní život, ale také vám pomohou šetřit peníze, čas a životní prostředí. Díky smart technologiím konečně vyjdeme vstříc růžovějším zítřkům.

Kdo za smart městy stojí?

Čí zásluhou vlastně mohou smart města existovat? Na prvním místě stojí samozřejmě zástupci města, kteří se k takovému vylepšení odhodlají. Avšak bez nové technologie a výrobců těchto technologií by nakonec zůstalo jen u plánů.

Jedním z těchto výrobců je například německá firma Gemalto, která je známá svými inovacemi v zabezpečení a výrobě modulů pro IoT. Jejich moduly lze najít ve všech výše zmíněných zařízeních. V platebních terminálech a automobilech se staly už standardem vysoké kvality. Jejich další inovací je chystaný NB-IoT modul ENS22, který by se měl chlubit revolučně nízkou spotřebou a dalšími věcmi, o kterých si řekneme někdy příště. Otevírá tak bránu dalším zařízením do světa IoT.

IoT jsou všechna propojená zařízení, která mohou komunikovat mezi sebou nebo s člověkem. Mohou tak přijmout data z internetu a ta pak zpracovat a provést určitý úkon, ať už se jedná o výpočet, zaslání naměřených hodnot, úpravy jasu světla nebo například objednání jídla v případě chytré ledničky. Díky IoT stoupá efektivita takto propojených zařízení a počet možností, jak tato zařízení využít. Už jen kvůli tomuto faktu je více než jisté, že IoT je správný krok kupředu.

Předním českým dodavatelem moderních komponent, poradcem při vývoji je společnost SECTRON s.r.o. z Ostravy. Na trhu bezdrátových technologií působí již od roku 1995. Disponuje vlastní výrobou antén, kabelových redukcí a svazků přímo v Ostravě – Mariánských Horách. Je distributorem GSM / UMTS / LTE / GPS / GLONASS modulů, modemů, routerů a mnoha příslušenství. Rozmachem vysokorychlostních i úsporných LTE aplikací se firma soustředí také na internet věcí – Internet of Things (IoT) a nabízí mnoho SMART řešení.

Dny teplárenství 700 x 200 px

Napsat komentář