Virtuální nebo raději rozšířená realita?

Datum 24.08.2018

Velkých technologických společností vidících budoucnost v každodenním používání chytrých brýlí je mnoho. Chytré brýle se od prvotního uvedení Google Glass stávají stále chytřejšími. Specifikace rozšířené i virtuální reality mají stále lepší parametry a do hry se dostává také stále více start-upů. Jaké jsou vlastně rozdíly mezi rozšířenou (AR) a virtuální realitou (VR)? Zatímco AR a VR mají hodně společného, můžou nás také vést zcela odlišnými cestami na poli zábavy, her, komunikace a dalších aplikací. Kdo tedy zvítězí?

Virtuální realita

Virtuální realita nás úplně ponoří do zcela nových, syntetických světů s 360o pohledy a malým nebo žádným senzorickým vstu­pem z místnosti, ve které se skutečně fyzicky nacházíme. Virtuální realitu si dokážeme představit velice rychle. Na oči si nasadíme brýle pro virtuální realitu, tzv. headset a najednou se ocitneme v jiném světě. Budeme tak odříznuti od reality; je to takový podvod na naši mysl. Myslíme si, že jsme někde, kde ve skutečnosti nejsme. Vše samozřejmě záleží na dokonalosti hardwaru a softwaru.

Rozšířená realita

Rozšířená realita naopak promítá virtuální 3D grafiku do našeho reálného světa, rozšiřuje způsob, jakým vidíme náš každodenní život a přináší nám také více informací. Právě na tuto oblast se nyní soustředí pozornost velkých technologických firem. Microsoft byl jedním z prvních hráčů, který  svými brýlemi HoloLens včetně vytvoření jejich ekosystému, investoval velkou sumu peněz do rozšířené reality. Jeden z největších hráčů v těchto technologiích je také dávným rivalem Microsoftu – Apple, který chce svoje chytré brýle představit veřejnosti už letos, ikdyž na trh se nedostanou dříve než příští rok. Ani start-upy nechtějí zůstat pozadu. Mezi nově vstupujícími na trh je společnost Rokid. Ta se zabývá také umělou inteligencí a robotikou. Nedávno však oznámila, že plánuje uvést na trh AR brýle Rokid Glass.

Jak jsme již dříve informovali naše čtenáře, BBC spustila aplikaci rozšířené reality pro svůj seriál Civilizace.

Intel nabídne chytré brýle vypadající jako normální

Další gigant v Silicon Valley – Intel chce dostat své brýle Vaunt na trh už letos a rozhodně nechce kopírovat žádného ze svých rivalů. Jeho koncept má zatím našlápnuto na nejpřijatelnější technologii pro každodenní použití. Na brýlích nejsou kamery, mikrofony, reproduktory ani žádný displej. A v čem jsou tedy brýle chytré? Ve speciálním laseru, který dokáže promítat informace přímo na oko. Laser je slabý a tudíž nedokáže poškodit citlivé orgány oka. Informace se budou zobrazovat v malém monochromatickém okně s rozlišením 400 x 100 pixelů. Dostupné budou spíše v periferním vidění, takže rozhodně se nemusíte bát, že se vám uprostřed oka zobrazí z ničeho nic text, což je rozdíl oproti Google Glass.

Textu si všimnete, až když se podíváte dolů, takže nehrozí, že omylem vstoupíte na červenou třeba doprostřed vozovky. Prototyp chytrých brýlí od Intelu má také tajemné ovládání. Firma si většinu detailů zatím nechává pro sebe, takže je známo jen to, že brýle Vaunt jsou spárované s telefonem skrze Bluetooth a díky zabudovanému akcelerometru nejspíše reagují na pohyb hlavy. Využití je například v kuchyni, kdy se vám pomocí brýlí zobrazují jednotlivé kroky v receptu, nebo na ulici vám může ukazovat jakým směrem máte jít k vašemu cíli.  Další velké plus těchto brýlí je to, že vypadají jako obyčejné brýle s hrubšími obroučkami. Brýle, u kterých byste na první pohled vůbec nepoznali, že jsou prošpikované špičkovými technologiemi.

Obě technologie mají obrovský potenciál. Pokud se opravdu uchytí předpokládaným  způsobem, dost možná změní naše životy v mnoha oblastech. I jednoduchá AR hra jako jsou třeba Pokémoni, dokázala vytáhnout do ulic davy lidí. Již v blízké budoucnosti se však můžeme dočkat řady změn, ať už v pracovní nebo zábavní sféře. A další mož­nosti využití teprve čekají na objevení.

Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář