AutoML od Googlu vytváří modely strojového učení bez programování

Datum 25.08.2018

Zájem o strojové učení je v posledních letech značný, protože firmy si uvědomují, že má uplatnění v mnoha oborech jako je zdravotnictví při detekci závažných kožních chorob, při zpracování fotografií, řízení automobilů nebo také i v astronomii při zkoumání potenciálních exoplanet. Tady dokáže astronomům pomoci obrovským způsobem. Observatoře nacházející stále nové exoplanety akumulují značné množství dat k analýze.

Platforma TensorFlow rovněž od Googlu identifikovala dvě dříve vynechané planety obíhající vzdálené hvězdy. V první fázi Keplerovy mise sledovala kosmická loď velké části vesmíru a každých 30 minut pořizovala fotografie. Kepler sleduje poklesy jasu, které naznačují, že planeta prošla před vzdálenou hvězdou. Tato takzvaná tranzitní metoda detekce exoplanet se ukázala jako velmi účinná, ale Kepler zároveň produkuje obrovské objemy dat. Během své první čtyřleté mise vytvořil Kepler zhruba 14 miliard datových bodů, takže je zapotřebí nějaká softwarová analýza, která by vytvořila seznam potenciálně důležitých signálů, na které by se vědci mohli zaměřit. Software to může udělat mnohem efektivněji díky síle strojového učení. U strojového učení jde o „výuku” počítače, jak rozpoznat vzory. To vyžaduje velké množství dat potřebné pro učení systému. V honu na exoplanety se jeví strojové učení jako ideální aplikace.

Společnost Google na počátku tohoto roku oznámila také spuštění platformy AutoML Vision, nové služby, která pomáhá vývojářům – včetně těch, kteří nemají odborné znalosti o strojovém učení (ML) – vytvářet vlastní modely pro rozpoznávání obrazu. Google plánuje rozšířit tento vlastní developerský model strojového učení pod značkou AutoML i na jiné oblasti, nyní služba podporuje pouze modely počítačového vidění.

AutoML nebude konkurovat špičkovým technologiím, vysoce vyladěným systémům umělé inteligence, které by zkušený inženýr mohl vytvořit. AutoML používá jednoduché grafické rozhraní, které uživateli umožňuje přetahovat soubor snímků. Poté musí platforma vědět, jak tyto obrázky popsat. Zde je pak prostor pro novou cloudovou platformu od Googlu, která dokáže identifikovat zadané vzory na fotografiích. AutoML poskytuje statistiky o síle modelu, takže jej můžete nasytit více daty nebo jej testovat s novými obrázky.

Konečným výsledkem je model pro strojové učení, který běží na serverech Google a je dostupný prostřednictvím rozhraní API. Uživatelé se k tomuto modelu mohou dostat přes API cloud a získat analýzu nových snímků. Například společnosti Disney i Urban Outfitters testovali AutoML, aby identifikovali objekty ve svých internetových obchodech, takže uživatelé mohou vyhledávat a filtrovat s více členy. Například tak můžete hledat modrý batoh na webu Urban Outfitters a poté vidět všechny modré batohy, i když položky nebyly v systému takto označeny. Zatím je systém omezen jen na obrázky. Google nezmínil cenu za přístup k AutoML Vision, ale je pravděpodobné, že firmy budou muset platit za přístup k API modelům, které budou vytvářet v AutoML.

Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář