Výroba těstovin si žádá odolné konektory Epic®

Datum 12.09.2018

Těstoviny – italská pochoutka, kterou miluje celý svět. Jejich výroba však vyžaduje speciální postupy. Jeden z největších výrobců zařízení na výrobu těstovin chtěl místo pevně připojených kabelů použít rozpojitelné připojení. Běžné konektory však pro tuto aplikaci nebyly vhodné. Zkušení inženýři z LAPPu proto vyvinuli pro zákazníka speciální konektor z odolné a zároveň cenově výhodné slitiny mědi.

A jak vlastně probíhá výroba těstovin?

Poté, co se smísí voda s pšeničnou krupicí a lepkem se ze vzniklé směsi formované těstoviny přemístí do 6 metrů vysoké a 20 metrů dlouhé sušárny, kde se špagety a tagliatele suší pomocí horkého vzduchu při teplotě 100 až 130 °C.  Tento proces zásadně ovlivňuje kvalitu těstovin a následně i jejich cenu. Platí zde pravidlo, čím déle, tedy čím šetrněji, tím lépe. Většina nudlí zůstává v sušičce asi tři hodiny.

Rovnoměrnou lázeň v horkém vzduchu zajištují ventilátory na stropě velkého sušicího kontejneru. Dosud byly jejich pohony pevně propojeny, takže holé konce vodičů byly našroubovány do svorek. Toto řešení však sebou nese spoustu nevýhod. I pro zkušené elektrikáře je připojení každého ventilátoru otázkou několika minut, méně zkušení možná zamění žíly. Kromě toho ventilátory selhávají a musí se vyměnit, a také zde je každá minuta drahá. Výměna může trvat i několik hodin a prostoje ve výrobě můžou znamenat i několik tun ztracené produkce.

To je důvod, proč se firma na výrobu těstovin rozhodla používat konektory EPIC®, které zajišťují rychlé a správné připojení a umožňují mnohem rychlejší výměnu ventilátorů. Prvním pokus se standardními konektory, které jsou na trhu běžné, byl neúspěšný – konektory nevydržely dlouhodobé chemické a tepelnému namáhání. Na rozdíl od mnoha aplikací v potravinářském průmyslu výroba těstovin nevyžaduje, aby zařízení odolávalo agresivním čisticím prostředkům. Během sušení se však z těstovin odpařuje kyselina mléčná, která způsobuje korozi povrchu běžných konektorů ze zinkového tlakového odlitku.  Dříve nebo později byl méně odolný základní materiál úplně rozežrán.

Inženýři v LAPPu se však nevzdali a snažili se najít vhodné řešení, které by obstálo v nelehkých podmínkách a zároveň se vešlo do nízkonákladového zadání. Řešení se našlo ve speciální slitině mědi. Tato slitina dobře odolává vysokým teplotám a je relativně snadno zpracovatelná, takže cena konektoru je relativně nízká. “Společně se zákazníkem jsme vyvinuli speciální konektorový systém a důkladně jej testovali po dobu jednoho roku. Při výrobě potravin je důležité zvážit a pečlivě otestovat každou situaci, ” uvedl Joachim Strobel, produktový manažer odpovědný za konektorové systémy  EPIC®.

Další produkty z portfolia EPIC® najdete zde.
Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář