Globální agropodnik omezil prostoje motorů pomocí chytrých senzorů ABB

Datum 14.09.2018

Přední světový agropodnik Olam International digitalizuje své provozy prostřednictvím řešení ABB Ability™ Smart Sensor. Tento inteligentní snímač kapesní velikosti instaluje v některých svých výrobních závodech a dálkově pomocí něj monitoruje nízkonapěťové motory.

Olam International je dodavatel potravin a průmyslových surovin, včetně oříšků, obilnin, kávy, bavlny a pryže, a má více než 22 000 zákazníků po celém světě. Firma využívá tisíce motorů, které pohánějí pásové dopravníky a další zařízení.

Olam provozuje přibližně 30 000 motorů v 70 výrobních závodech na celém světě. Jedna výrobní linka v jediném výrobním závodě obsahuje kolem stovky motorů. Tyto motory běží často nepřetržitě, a tak má jejich spolehlivost a funkčnost zásadní význam pro plynulost celé výroby. Intenzivní využívání může způsobit opotřebení či poruchu motoru a jako prevenci před neefektivními prostoji je třeba provádět pravidelnou údržbu. Porucha motoru může zpomalit výrobu nebo si vyžádat nákladnou, neplánovanou odstávku.

Až donedávna se motory prohlížely při pravidelných obchůzkách, což bylo náročné na čas i pracovní síly. Společnost Olam nejprve zkušebně instalovala ABB Ability™ Smart Sensor ve svém závodě na kakao v Singapuru a poté ve zpracovatelském závodě na mléčné výrobky v Malajsii. Další chytré senzory nedávno instalovala v rafinerii cukru ve vnitrozemí indonéského ostrova Jáva. V Asii společnost nakoupila pro své výrobní závody již téměř 100 chytrých senzorů.

„Olam ukazuje způsob, jak pomocí digitálních technologií – včetně smart senzorů, připojení ke cloudu a prediktivní analýzy – optimalizovat výrobu,“ uvedl Sami Atiya, prezident divize ABB Robotika a pohony. „Díky těmto technologiím výrobní linky pracují nepřetržitě, spolehlivě a bezpečně a výrazně se omezuje délka i počet plánovaných i neplánovaných prostojů. To je zvlášť důležité v potravinářském průmyslu, kde má hygiena zásadní význam a výrobní zařízení nesmí být ničím kontaminováno.“

Řešení ABB Ability™ Smart Sensor se ideálně hodí pro potravinářský průmysl, kde nepřetržitě monitoruje a kontroluje stav motorů přes aplikaci na smartphonu nebo webový portál. Senzory sledují motory na dálku, umožňují prediktivní údržbu, výrazně zkracují prostoje a prodlužují životnost zařízení. Uvedení do provozu a používání je velmi snadné: zařízení se jednoduše upevní na motor, bez nutnosti provádět elektroinstalaci či mechanické úpravy.

„Na tomto senzoru se mi nejvíc líbí jeho jednoduchost. Lze jej osadit na motor libovolného typu a data se přenášejí přes bluetooth. Režijní náklady jsou nízké, a tak je toto řešení ekonomicky životaschopné i ve velkém měřítku,“uvedl Ravi Yadav, viceprezident a regionální technický ředitel pro Asii a Tichomoří ve společnosti Olam International Limited.

Úspory plynoucí z předejití jediné poruše motoru již zaplatily investici společnosti Olam do chytrých senzorů pro celou řadu motorů v jejích výrobních závodech.

V době instalace jeden z chytrých senzorů ve zpracovatelském závodě Olam na mléčné výrobky v Malajsii zjistil problém – jeden motor vykazoval vyšší než normální vibrace. Senzor sdílel informaci o tom, že míra vibrací se pohybuje v pohotovostním pásmu a že rychle překročila normální mez. Na základě těchto dat společnost Olam provedla plynulou a plánovanou výměnu vadného motoru. Senzor se nově osadil na instalovaný motor a míra vibrací tohoto nového motoru byla již normální.

„Vedení našich výrobních závodů je velmi nakloněno výměně předchozího způsobu sledování motorů za digitální dálkové monitorování, protože jim to umožňuje lépe předejít výpadkům a tím zvýšit spolehlivost zařízení,“ uvedl Yadav a dodal:Díky očekávanému výsledku proběhla změna hladce.“

 

ABB (ABBN: Six Swiss Ex) je lídr a průkopník v oborech elektrotechnických výrobků, robotiky a pohonů, průmyslové automatizace a energetiky. Zákazníci ABB pocházejí z odvětví energetiky, průmyslu, dopravy a infrastruktury z celého světa. V návaznosti na více než 130 let tradice inovací dnes společnost ABB tvoří budoucnost průmyslové digitalizace a má dva jasné hodnotové cíle: přivést elektrickou energii z jakékoli elektrárny do jakékoli zásuvky a automatizovat různá odvětví od přírodních zdrojů až po finální výrobky. Jako titulární partner formule E, mezinárodní kategorie závodů FIA pro vozidla s výhradně elektrickým pohonem, ABB posouvá hranice e-mobility a přispívá k udržitelné budoucnosti. ABB působí ve více než 100 státech a má přibližně 147 000 zaměstnanců. www.abb.com
Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář