Přehlídka čisté mobility má u nás premiéru

Datum 18.10.2018

Již za necelý měsíc se bude v Praze konat veletrh čisté mobility E-salon. Ředitelka veletrhu Jana Nosálová nám prozradila s jakými novinkami se můžeme seznámit, možnosti testovacích jízd a na co dalšího se na této premiérové akci můžeme těšit.

Představte nám v krátkosti veletrh e-SALON. Co akce návštěvníkovi nabídne a kdy vznikla myšlenka uspořádat zde akci takových rozměrů? Pokud se nepletu, nic podobného nemá aktuálně v evropském měřítku srovnání….

Jedná se o nový směr veletrhu zaměřený na e-mobilitu v České republice, který proběhne od 15. do 18. listopadu v PVA EXPO Praha a přinese i zajímavý doprovodný program, určený bude laické i odborné veřejnosti. Bude se jednat o specializovaný veletrh čisté mobility, na kterém se představí ekologická auta lídrů v e-mobilitě. Hlavními tématy budou nejen automobily s alternativním pohonem, autonomní mobilita, ale i nabíjecí a plnicí infrastruktura, smart cities, carsharing, doplňky související s mobilitou nebo finanční a leasingové služby. Návštěvníky veletrhu společně seznámíme s inovacemi a trendy v tomto oboru.

Myšlenka uspořádat takovýto typ akce vznikla někdy na jaře loňského roku a je to společný projekt dvou spoluorganizátorů, a to společnosti ABF, a.s. a PRIMA TV, která je zároveň i hlavním mediálním kanálem spolu s pořadem Autosalon.

Akce tohoto typu se konají v Německu (např. v Mnichově), ale většinou jsou součástí nějakého rozsáhlejšího veletrhu (zaměřeného třeba na ekologické zdroje energií), tedy ne vždy se jedná o akci zaměřenou pouze na elektromobilitu. Ale u nás k tomu musíme přistupovat tak, že se jedná o lokální akci a že elektromobilita v ČR je zatím ještě v plenkách.

Heslem e-SALON je „přehlídka čisté mobility“; veletrh tedy nabídne veškeré alternativní pohony, nebo se bude soustředit pouze na elektromobilitu?

„Ano, jak jsem již uvedla, na veletrhu budou představeny automobily s alternativním pohonem (CNG, elektromobily, hybridy, plug-in hybridy a některá další možná paliva – LNG, vodík, biopaliva), ale návštěvníci uvidí i ostatní mobilitu na alternativní pohon, jako např. elektrické motocykly, elektrokola a další vozítka“, říká Jana Nosálová, ředitelka veletrhu.

Bude možné se seznámit i s dalšími současnými trendy automobilového provozu? Ať už je řeč o sdílení aut, autonomním provozu, smart cities apod….?

Ano, na výstavě bude k vidění řada současných trendů. Služba sdílení automobilů (carsharing) v kombinaci s elektromobily je v současné době velmi frekventovaným pojmem při rozvoji čisté městské mobility, a to jak v zahraničí, tak v České republice. Na veletrhu bude tato služba prezentována společnostmi car4way a e-cars rent.

Návštěvník tu potká, tipuji celou řadu novinek světových automobilek, ale co dalšího bude kromě aut k vidění?

Na veletrhu bude představeno hned několik vozů v českých premiérách. První z nich bude například národní premiéra Audi e-tron, jejíž slavnostní odhalení proběhlo začátkem září v San Francisku. Další premiéru představí Toyota, která v loňském roce oslavila 20 let od uvedení prvního hybridního modelu Toyota Prius, aktuálně nabízí v ČR celkem sedm modelů s plně hybridním pohonem. Na e-SALON představí kompletní hybridní řadu – modely Yaris, Auris, C-HR, RAV4 a Prius Plug-in, které doplní jedna ze zásadních novinek příštího roku, Toyota Camry. Vodíkovou budoucnost pak bude reprezentovat model Toyota Mirai.

Na poli alternativních pohonů je v prémiovém segmentu výjimečnou značkou Lexus, protože full hybridní technologii nabízí u všech svých modelů. Účast na e-SALON pojal Lexus velmi vážně, návštěvníkům představí kompletní modelovou řadu, která je již dnes velmi široká a rozmanitá. Hlavním lákadlem na stánku této značky by pak měla být ne jedna, ale rovnou dvě české premiéry vozů. České veřejnosti představí dva zbrusu nové modely, a to nový manažerský sedan vyšší střední třídy Lexus ES a městský crossover Lexus UX.

Volkswagen Užitkové vozy zas představí nový model e-Crafter, který s elektrickým pohonem a nulovými emisemi přepraví až 1,72 tuny nákladu a byl vyvinut pro všechny společnosti, které jsou aktivní v centrech měst, ať se jedná o doručovací, kurýrní a další logistické služby, řemeslníky, maloobchodníky, dodavatele energií nebo provozovatele kyvadlové dopravy či taxislužby. S dojezdem až 173 kilometrů podle metodiky EU a záměrným omezením nejvyšší rychlosti na 90 km/h uspokojí e-Crafter bez problémů veškeré reálné požadavky na lehký užitkový vůz pro každodenní provoz ve městě.

Bude možné si jednotlivé produkty a technologie na místě osahat? Projet elektromobilem, zkusit si jeho nabíjení….. Počítáte třeba s nějakým blokem povídání současných uživatelů, ať už z řad jednotlivců, nebo firem, které takové vozové parky provozují?

Testovací jízdy bude mít téměř každá z automobilek – pro návštěvníky bude připravena registrace, kde si budou moci vybrat z prezentovaných značek a přihlásit se na testovací jízdu. Importéři budou parkovat své vozy na tyto jízdy podél haly 4 a bude vyhrazen i prostor pro demostraci některých technologií (např. automatické parkování) apod. Vozy na testovací jízdy bude možné zapůjčit i u carsharingových společností, které se budou na výstavě také prezentovat.

Pro návštěvníky je připraveno i testování elektrokol a dalších elektro vozítek. Společnost BESIP pak pro veřejnost připraví trenažér (motorky) a otočný simulátor (simulující převrácení auta na střechu), elektronické testy na elektrokola a další.

Na jaké zajímavosti veletrhu se můžeme těšit?

„Další zajímavosti budou k vidění i na expozici značky Jaguar/Land Rover, která ukáže Jaguar I-PACE, první ryze elektrický vůz značky Jaguar s výkonem 400 koní, který nabízí dojezd až 470 km dle nejnovější normy WLTP. Vůz je prošpikován moderními technologiemi, jako je například hlasová asistentka Alexa, dokonce se sám dovede učit a odhadnout preference řidiče. Na další novinky se budou moci návštěvníci těšit na expozicích značek Renault, Nissan, Hyundai či Tesla“ dodává Nosálová.

Krom národních premiér vozů se na veletrhu představí řada výrobců dobíjecích stanic a dodavatelů energií (ČEZ, Innogy, PRE, Pražská plynárenská)  – umístěni budou někteří na expozicích u automobilek, ale převážná většina výrobců nabízejících dobíjecí stanice bude umístěna v hale 3. K vidění budou např. produkty společností Siemens, Heger.eu, Green24 Holding, Voltdrive, Webasto, Elexim, Fita Energy Solutions, DEL, Zeroemission a dalších.

Budoucnost elektromobilů není zaměřena jen na dospělé, ale i na teenagery – Aixam je ideální parťák a dopravní prostředek do města nejen pro dospělé, ale i pro děti od 15 let. Vidět ho budou moci návštěvníci na stánku společnosti Auto-Roch s.r.o., která je výhradním importérem francouzské automobilové značky Aixam pro Českou republiku.

Veletrh ukáže návštěvníkům i víceúčelové a ekologické elektromobily značky ALKÈ, které působí na celosvětovém trhu více než 15 let. Jsou vhodné do měst, obcí, rekreačních a sportovních areálů, letišť, výstavních areálů, průmyslových areálů, zoologických zahrad nebo nemocnic a dalších zařízení, kde se dbá na šetrnost k životnímu prostředí a tichý provoz.

Na jaká další lákadla v rámci doprovodného programu můžete naše čtenáře pozvat?

Dovoluji si pozvat návštěvníky na stánek BESIP, kde se budou moci seznámit s problematikou bezpečného provozu na elektrokolech, jízdy v elektromobilu a jak se bezpečně pohybovat v silničním provozu. Na stánku bude možné vyzkoušet e-testy, otočný simulátor dopravní nehody, elektrokola a další. Společnost Kuberg bude zájemcům o testovací jízdy zapůjčovat elektrokola na svezení.

V průběhu výstavy bude možné navštívit i přednášky na zajímavá témata, která budou určena jak odborné (čtvrtek, pátek), tak široké veřejnosti (o víkendu).

Jaká je vaše osobní vize budoucnosti pohonů a provozu vůbec? Prosadí se elektromobilita, vodík, nebo úplně jiný alternativní zdroj a pohon? V jakém časovém horizontu? Patří podle vás budoucnost autonomnímu provozu?

Mezi lídry elektromobility na území Evropské unie podle registrací vozidel patří letos Německo, Norsko, Holandsko a Velká Británie. I tak v Evropě stále chybí významný veletrh orientovaný komplexně na čistou mobilitu a infrastrukturu. Nebo spíš chyběl. Také v České republice elektromobilita pomalu, ale jistě, nabírá síly. Tomuto segmentu trhu u nás vládnou značky Volkswagen, Nissan a BMW. A na trend elektricky poháněných vozítek už naskočily i výrobci motorek. Elektrický skútr letos například představila motocyklová divize BMW. Ještě před dvaceti lety těžko uvěřitelná záležitost. Ano, budoucnost je určitě v autonomním provozu – otázkou zůstává, zda ji ovládne elektromobilita či vodík, výhledově do 15 let?

E-salon
Dny teplárenství 700 x 200 px

Napsat komentář