Polštářové deskové výměníky zabírají menší prostor a pracují efektivněji

Datum 26.10.2018

Firma HENNLICH, přední technický distributor a dodavatel pro průmysl, přichází nově na trh s polštářovými deskovými výměníky. Ty oproti standardním typům výměníků pracují efektivněji a při stejném výkonu zabírají až o třetinu menší prostor. Využitelné jsou především pro lázně v galvanizovnách, ale i dalších provozech, kde je potřeba ohřívat či naopak chladit kapaliny.

„Polštářové deskové výměníky SYNOTHERM představují snížení potřeby materiálu, které přináší nižší hmotnost, menší zástavbový prostor a redukci nákladů až o 50 procent. Díky tomu jsou tyto výměníky oproti běžným výměníkům menší, lehčí a manipulace s nimi je jednodušší,“ vypočítává výhody Roman Picura, produktový manažer pro průmyslové ohřevy divize MERES společnosti HENNLICH.

Polštářové deskové výměníky SYNOTHERM jsou určeny pro ponorný ohřev nebo chlazení procesních kapalin v nádržích, vanách, zásobníkách a podobně. Uvnitř výměníku proudí teplonosné médium (např. voda, pára, olej, glykol, solné roztoky) a tepelná energie je předávána přes stěny výměníku na procesní kapalinu v nádrži. Tím je kapalina ohřívána nebo ochlazována na požadovanou provozní teplotu.

Porovnání efektivity polštářových a trubkových výměníků
(J. M. Tran, M. Piper a E. Y. Kenig (2014)

 „Charakteristická polštářová struktura výměníků SYNOTHERM umožňuje dynamické proudění teplonosného média s velkou vířivostí a vyznačuje se velmi vysokým koeficientem přenosu tepla. Energetická účinnost polštářových výměníků je až o 33 % vyšší ve srovnání s běžnými trubkovými výměníky. Díky polštářové struktuře je přenos tepla rovnoměrný přes celý povrch výměníku,“ doplnil Roman Picura. Dodal, že se polštářové výměníky díky své struktuře také snadno čistí.

Polštářové deskové výměníky SYNOTHERM jsou k dispozici v materiálovém provedení nerez – 1.4301 / 1.4404 / 1.4571 a titan – 3.7035 G2. Univerzálnost rozměrů a možných připojení nabízí širokou variabilitu provedení umožňující řešení i velmi komplikovaných aplikací. Díky malé tloušťce pracovní desky <12 mm představují výměníky jen minimální zástavbu a lze jimi tak doplnit či posílit již stávající topný systém bez výrazného ovlivnění pracovního prostoru v procesní lázni.

Model průtoku média polštářovým výměníkem SYNOTHERM

Při navrhování efektivního sytému výměníků je používán vlastní software, speciálně navržen pro polštářové výměníky SYNOTHERM. Software vypočítává potřebný topný výkon, vyžadovaný průtok, tlakové ztráty a další parametry dle konkrétní aplikace. Pomocí 3D-CAD výkresů je ověřena přesná pozice výměníků v nádrži. Na základě těchto informací mohou zákazníci navrhovat a konstruovat výrobní linky, plánovat a optimalizovat provozní náklady apod.

Výrobní proces je striktně monitorován dle normy DIN EN ISO 9001. Každý vyrobený výměník je před dodáním podroben zkouškám těsnosti a stálosti tlaku. Výroba a testování probíhá v souladu se směrnicí pro tlaková zařízení 2014/68/EU a normou DIN EN 13445-5.

Dny teplárenství 700 x 200 px

Napsat komentář