Zemědělství budoucnosti na dosah

Datum 05.11.2018

Svět kolem nás se mění a modernizuje. Všude, kam se podíváme, už nějakým způsobem začíná zasahovat moderní technologie. Ve vlacích se můžeme připojit na WiFi, domácí spotřebiče s námi mohou komunikovat přes internet, naše brány můžeme otevírat pomocí mobilu a chytré popelnice mohou hlídat, kolik odpadu se v nich nachází a oznámit stav popelářům. Budoucnost opravdu už nyní proniká všude a jedním z míst, kde je tento pokrok relevantní více než jindy, je zemědělství.

S rostoucí populací roste i nápor na zemědělství a produkci jídla. Jedním ze způsobů, jak zvýšit produkci, je rozšíření zemědělské plochy. Toto řešení však už nebývá často možné, proto se přechází na další způsob, a to zvýšení efektivity zemědělské produkce pomocí moderních technologií. Co bychom si měli pod tímto představit?

Komunikace s polem

Jak již bylo zmíněno, zemědělské plochy už mnohdy nelze rozšiřovat. To proto, že už nyní dosahují neuvěřitelných rozměrů a to obzvláště zde, v České republice, kde zemědělská půda zabírá více než 50 % území. Průměrně má farma v Čechách plochu 133 hektarů. U těchto ploch je vcelku obtížné zjišťovat, které části pole mají dostatečnou vlhkost, které jsou napadené škůdci, nebo které potřebují dodatečnou péči. Dříve farmář musel pole projít a zkontrolovat každou část na vlastní oči. V dnešní době však tento problém lze řešit mnohem efektivněji. Pole samotné nám může říct, jaký je jeho stav a k tomu všechny potřebné detaily mnohem přesněji, než by byl člověk sám schopný. Jak toho docílí? Jedna metoda je využívání mapovacích metod a satelitních snímků. Ty program analyzuje a určí podle barvy, zda jisté plodiny potřebují více vláhy než jiné. Také se dá vizuálně zjistit, zda pole v určité oblasti ničí škůdci. Další metoda využívá přesných senzorů vytvořených speciálně pro pěstitele. Senzory se zasadí do pole a začnou kontrolovat vlhkost, teplotu, příjem světla a dokonce i pohyb, podle kterého lze sledovat aktivitu škůdců. Tyto senzory se pak následně napojí na IoT brány, zařízení podobné modemům. Dobrým příkladem je třeba IoT brána Adam od firmy Advantech nebo zařízení firmy Robustel. IoT brány pak data shromáždí a odesílají do zabezpečeného cloudu. Zde se tyto informace zpracují a vytvoří srozumitelnou vizualizaci stavu pole nebo zemědělských budov. Farmář si pak na svém počítači nebo tabletu může zjistit, které části jsou problémové a podle toho přizpůsobit své hospodaření pro největší zisk. Celý tento proces, který kdysi trval několik hodin, je nyní možné zvládnout během pár minut. Jak například může farmář tyto informace využít?

Pro chytrou farmu chytrý traktor

Nyní, když jsou data sesbírána a vizualizace kompletní, je nutné přejít k činům. Některá pole mají zavlažování vyřešené pomocí zavlažovacích systémů, ale tam, kde je tento způsob zavlažování kvůli rozloze neefektivní, je nutné nasadit léty osvědčený traktor. Avšak i zde technologie nezůstává pozadu. Ať se jedná o zmíněné zavlažování nebo sběr úrody, traktor může využít hromady nových vylepšení, které jeho práci udělají mnohem efektivnější. Je možné jej vybavit monitorovacími senzory, GPS asistovaným řízením a propojit jej s cloudem, ze kterého může sbírat a vyhodnocovat data v reálném čase. Díky GPS modulům od firem jako Trimble a informacím získaným kombinací dat z meteorologických stanic, ze senzorů v poli, satelitních snímků anebo mapovacích snímků z dronů, může traktor omezit spotřebu hnojiv, vody nebo prostředků na ochranu plodin jen na opravdu nutné množství a tím šetřit peníze i prostředí. Traktor také může být nastaven tak, aby jel stále po stejné stopě pro eliminování přebytečného ničení plodin a půdy nebo nabízel nejkratší možnou cestu pro časově efektivní hospodaření. Vývoj už dokonce spěje natolik kupředu, že se už začínají objevovat samořízené traktory, které díky přesným Trimble GPS senzorům mohou samy obhospodařovat půdu tak, jak jim to farmář nastaví.

Kam nemůže traktor, nasadíme drona

Jedním z dalších populárních způsobů zavlažování nebo aplikování prostředků pro ochranu plodin se stávají drony. Když se farmářská půda nachází v těžko přístupných oblastech, je možné nasadit i speciálně upravené drony se zavlažovacími tryskami a zvýšeným výkonem pro schopnost unést plnou vodní nádrž. Následně podle zadaných dat do cloudu a informací získaných z mapovacích zdrojů a senzorů mohou vzlétnout nad vyznačenou těžko dostupnou oblast a provést zavlažování efektivněji, a především mnohem rychleji, než by toho byl sám farmář schopný. V Číně a dalších zemích se tento způsob obhospodařování stává stále populárnější a je jen otázka času, kdy budou drony běžně létat nad poli i u nás, ať už pro zavlažování, nebo díky jejich schopnosti levně a efektivně zmapovat oblast.

Kde se dají zmíněné věci pořídit?

Společnost SECTRON s.r.o. je na českém trhu již více jak 20 let a za svou dobu působení u nás si získala důvěru celosvětových značek v M2M a IoT. Nyní se může pyšnit nejenom svou vlastní výrobou kvalitních antén a kabelových redukcí, ale i tím, že je distributorem značek jako Trimble, Gemalto, Robustel, kteří jsou známí giganti v této oblasti. SECTRON s.r.o.

Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář