Amazon brzy představí domácího robota

Datum 11.11.2018

Mnoho technických gigantů se snaží do našich domovů dostat umělou inteligenci prostřednictvím inteligentních hlasových komunikátorů. Amazon však chce učinit další krok. Zdroje tvrdí, že Amazon pracuje na domácím robotovi, který bude představen veřejnosti již na konci tohoto roku nebo na začátku příštího. Projekt má nyní kódové označení “Vesta” po římské bohyni srdce.

Amazon spustil velice ambiciózní tajný plán na postavení domácího robota, aspoň dle úniku informací z tohoto retailového internetového gigantu. Projekt je pod dohledem Gregga Zehra, který řídí divizi výzkumu a vývoje společnosti Amazon – Lab126 v kalifornském Sunnyvale. Laboratoř Lab126 pro Amazon vyvíjí zařízení, jako jsou reproduktory Echo, set-top boxy Fire TV a tablety Fire.

Projekt Vesta vznikl před několika lety, ale letos Amazon začal intenzivně nabírat nové zaměstnance. Na webové stránce Lab126 Jobs jsou nabídky práce “Softwarový inženýr pro robotiku” nebo “Senzorový inženýr”.

Není zatím jasné, jaké úkoly bude moci robot od Amazonu provádět. Lidé obeznámení s projektem spekulují, že robot Vesta by mohl být jakousi mobilní Alexou, doprovázející své pány v různých částech jejich domova, kde nemají zařízení Echo. Prototypy robotů mají pokročilé kamery a software pro počítačové vidění a mohou se pohybovat v domácnostech podobně jako samořiditelná auta. Bývalá manažerka společnosti Apple, Max Paley, vede výzkum v oblasti počítačového vidění. Společnost Amazon také najala specializované strojní inženýry z robotického průmyslu.

Projekt se liší od robotů navržených firmou Amazon Robotics, dceřinou společností se sídly v Massachusetts a v Německu. Amazon Robotics, která vznikla akvizicí společnosti Kiva Systems a Amazon ji získal v roce 2012 za 775 milionů dolarů, nasazuje roboty ve skladech společnosti Amazon, kde se pohybují kolem zboží a pomáhají tak s expedicí balíků.Příslib domácích robotů, co mohou vykonávat základní úkoly, už dává technologický průmysl desítky let. Nolan Bushnell, zakladatel společnosti Atari, představil v roce 1983 necelý metr velikého robota Topo Robot ve tvaru sněhuláka. Moc dobře se však neprodával. Následné pokusy o výrobu užitečných robotických služebníků v USA, Japonsku a Číně byly jen nepatrně lepší. Zato iRobot Roomba, který dělá jen jednu věc – a to, že čistí podlahy, pracuje od roku 2002 již v domácnostech 20 milionů uživatelů.

Nedávno společnosti Sony Corp. a LG Electronics Inc. projevily zájem o tuto kategorii robotů. V lednu LG představila na výstavě CES robota zvaného Cloi a společnost Sony ukázala novou verzi robotického psa Aibo, který byl poprvé představen jako koncept asi před 20 lety. Pokroky v oblasti technologie počítačového vidění, kamer, umělé inteligence a aktivace hlasu budou pomáhat Amazonu vyrobit robota již v blízké budoucnosti.

Výstava Volty 700 x 200 px

Komentáře k článku (1)

  1. Wau, když už i expedici balíků zajišťují roboti, tak jak to brzy bude s lidskou práci? Jaké vůbec využívá Amazon expediční a logistické firmy? U těch se robotizace asi ještě neděje že? Vždycky musí být nějaký kurýr co vyzvedne, naloží a přepraví, třeba i do zahraničí. Tady https://www.olzalogistic.cz/odesilani-baliku-a-preprava jsem četl zajímavé info o přepravě balíků po EU.

Napsat komentář